18:20 ч.

02.03.18

2 мин.

0

0

0

Приключва предизборната кампания в Италия

от редактор |

Приключва предизборната кампания в Италия

Италия е пред избори. Тази вечер приключва предизборната кампания и италианците ще имат ден за размисъл преди парламентарния вот в неделя. Резултатът е непредвидим, а в последния момент в кампанията се включи и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Той беше призован от Берлускони да приеме кандидатурата, за да даде тежест на дясно-центристката коалиция.


Европа следи със затаен дъх изборите в Италия и се надява популистката партия „Пет звезди" да не успее да получи мнозинство. Колкото и да е парадоксално, Брюксел залага на добър резултат дори на динозавъра на италианската политика Силвио Берлускони, който на 81-годишна възраст се завърна отново на политическата сцена.


Левите сили бележат загуба сред електората си заради вътрешни противоречия. Резултатите са доста непредвидими - над 10 милиона италианци още на се решили за кого да гласуват.


Текат последни часове за политическа пропаганда в опит да се спечелят колебаещите се италинци. Предизборните кампании приключват с последни призиви. Водещата в сондажите популистка партия, основана от комика Бепе Грило води в сондажите с 28% подкрепа. Но пък сред лидерите най-висока подкрепа има Силвио Берлускони.


От „Пет звезди" предствиха листата на кабинета си предварително, а в нея са включени неизвестни лица - предимно университетски преподаватели и жени, кандидатки за силовите министерства.


На жени залага и Силвио Берлускони, въпреки че точно скандали с нежния пол го извадиха от политиката преди години и доведоха до присъда, заради която не може да заема обществена длъжност.


Берлускони залага и на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който прие да служи на страната си, за да опази европейските ценностти на Апенините.


Италианците гласуват по нова избирателна система, която смесва пропорционалния избор с правилото "първия печели всичко", без преимущество за първата политическа сила. Законът беше приет, за да се ограничи възходът на антиевропейските популисти от „Пет звезди".


Коалиционната формация на Берлускони включва десни партии и Северената лига, която омекоти ксенофобските си възгледи в хода на предизборната кампания. Левите сили бележат спад в подръкжата на традиционния си електорат.


Ако никоя партия не получи мнозинство, възможните сценарии са няколко. Не се изключва дори широка коалиция по германски модел.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент