Президентите на България и Гърция се срещнаха в Рига

Снимка: БНТ/БТА

Президентите на България и Гърция се срещнаха в Рига  | StandartNews.com

С позиция за общо споделяне на отговорността за укрепване на стабилността в Югоизточна Европа и развитието на добросъседски отношения излязоха след съвместна среща президентите на България и Гърция Румен Радев и Прокопис Павлопулос, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Разговорът между двамата е в рамките на XIV среща на държавните глави от групата "Арайолуш" в Рига.

Държавите членки на ЕС от Балканите трябва да бъдат много по-активни при формирането и запазването на фокуса върху цялостния процес на европейска интеграция в региона, подчертаха Румен Радев и Прокопис Павлопулос.

Реализацията на европейската перспектива за страните от Балканите, които се стремят към пълноправно членство в ЕС, е процес, който изисква както външна подкрепа, така и ясна политическа воля и реални реформи от страна на нашите съседи, за да отговорят на критериите за членство, беше посочено още на срещата.

Румен Радев беше категоричен, че не трябва да се допуска фрагментацията на региона дори и когато възниква напрежение между отделни държави в Югоизточна Европа.

Двамата президенти откроиха позитивната тенденция на увеличаване на двустранния стокообмен между България и Гърция, който надхвърля 3 млрд. евро през 2017 г., и по думите им, развитието на свързващата двете държави инфраструктура и туризъм е фактор за последващо увеличение на взаимните инвестиции.

Според президента Радев окуражаващите сигнали за възстановяване на гръцката икономика след финансовата криза в страната ще стимулират както двустранната търговия, така и икономическия обмен в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай