Президент си раздаде заплатата на бедните

Президент си раздаде заплатата на бедните | StandartNews.com

10 семейства получиха по над 500 евро

Новият президент на Словакия Андрей Киска изпълни предизборното си обещание и раздаде първата си месечна заплата на десет бедни и болни семейства, съобщи говорителят му Петер Петруш, цитиран от АФП.

Киска е известен милионер в родината си и пое поста през юни, след като победи на изборите през март опонента си Робърт Фико. Тогава той обеща, че по време на целия си мандат ще раздава заплатата си на бедни и нуждаещи се семейства.

"Осем семейства ще получат по банков път 537,60 евро. На други двама души вече сумата е изпратена с пощенски запис, тъй като нямат банкови сметки", уточни говорителят. През юни месечната заплата на държавния глава на Словакия беше определена на 5376 евро. Получателите на тези помощи бяха излъчени от благотворителни организации и те ще останат анонимни. Сред тях има няколко тежко болни, една жена в затруднено финансово положение и едно болно дете, каза говорителят, без да разкрива повече подробности.

51-годишният Киска е магнат, забогатял от бизнес с потребителско кредитиране. С част от милионите си той е създал най-голямата благотворителна фондация в страната "Добър ангел", която помага на нелечимо болни деца и техните семейства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай