Премиер милионер ще вади Финландия от кризата (ОБЗОР)

Премиер милионер ще вади Финландия от кризата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Юха Сипила спечели изборите, прави кабинет с евроскептици

Милионерът Юха Сипила ще е следващият премиер на Финландия, който трябва да извади страната от кризата. Неговата партия "Финландски център" спечели парламентарните избори в скандинавската държава и след няколко седмици ще обяви състава на кабинета си.

Бъдещият премиер, а и очевидно мнозина от сънародниците му, хранят надежда, че той ще успее да изведе Финландия от икономическата криза, както е успял да натрупа милиони в телекомуникациите, финансовия сектор и биотехнологиите. 53-годишният Сипила е не само преуспял бизнесмен, но и рационализатор, приспособил "Шевролет пикап" да работи вместо с бензин с трици като биогориво. Освен това е и баща на пет деца. Въпреки че е в политиката едва от четири години като депутат, в парламента популярността му нараства бързо. Според резултатите от гласуването, "Финландски център" печели 23% от гласовете, или 49 места в парламента. На второ място е другата опозиционна партия "Истински финландци" (евроскептици) със 17,5% и 38 депутати. Финландците гласуваха наказателно за управляващите досега партии след години на икономическа криза. Консерваторите печелят 37 места, а социалдемократите - 34. За да формира коалиционен кабинет, Сипила ще трябва да води сложни преговори за коалиционен партньор. Вероятно негов партньор ще станат "Истински финландци", които са против отпускането на финансова помощ за Гърция.

Победителят в изборите Сипила предлага като изход от кризата да се замразят заплатите и да се намалят разходите в бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай