Правата на бежанците са важни за споразумението ЕС-Турция

Президентът на ПЕС Сергей Станишев разговаря с президента на Франция Франсоа Оланд за споразумението между ЕС и Турция

Правата на бежанците са важни за споразумението ЕС-Турция | StandartNews.com

Споразумението между ЕС и Турция трябва да отбележи човешките права на бежанците. Около това становище се обединиха премиерите и държавните ръководители от ПЕС часове преди срещата на върха на страните-членки на Съюза по споразумението между ЕС и Турция за мигрантите. "Трябва да се спазват човешките права на бежанците, които се опитват да отидат на безопасно място в Европа. Ние трябва да се уверим, че споразумението между ЕС и Турция, както и процеса по връщане на нелегалните мигранти обратно в Турция ще бъде в съответствие с принципите на ЕС и международното право", отбеляза по време на срещата между соцлидерите президентът на ПЕС Сергей Станишев.

По думите му това по никакъв начин не трябва да поставя под съмнение правата на бежанците. Станишев припомни, че мигрантите в голямата си част бягат от военни действия и търсят убежище за себе си и семействата си. От друга страна държавите в ЕС трябва да положат усилия в посока на гарантиране мира и просперитета на Съюза.

На лидерската среща на първите в ПЕС присъства и премиерът на Гърция Алексис Ципрас, както и лидерката на ПАСОК Фофи Генимата. Френският президент Франсоа Оланд, премиерите на Италия, Австрия, Малта, Люксембург, Португалия и др. също подкрепиха позицията на президента на ПЕС. Вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс, еврокомисарите Федерика Могерини, Марош Шефчович, Пиер Московиси, Корина Крету, като и председателят на групата на S&D в ЕП Джани Питела присъстваха на срещата на левите.

Очаквано и председателят на ЕП Мартин Шулц се включи в дебатите. Шулц подчерта, че сред страните от ЕС все още има такива, които не искат да участват в приема и заселването на мигрантите по територията на Съюза. "Сред нас все още има страни, които не искат да участват в европейската система за разселване на бежанците, а същевременно те критикуват ЕС за бездействие в областта на миграцията", заяви Шулц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай