Пожар още бушува край Чернобилската АЕЦ

Пожар още бушува край Чернобилската АЕЦ  | StandartNews.com

Няма промяна на радиационния фон у нас

До 30-километровата така наречена "мъртва зона" около Чернобилската АЕЦ вече четвърто денонощие продължава да бушува пожар – на четири места тлеят торфища, съобщи пресцентърът на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна, цитиран от ТАСС.

По данни на огнеборците, ликвидирани са три огнища на горящ торф, но на други четири места горенето продължава. В потушаването на пожара участват над 150 пожарникари и 24 единици техника. Ситуацията е под контрол, твърдят украинските власти.

Днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че няма никакви индикации за повишаване на нормите на замърсяване на въздуха в България. Националната система е свързана и със системите на другите държави.

Няма промяна на радиационния фон у нас и няма поводи за притеснение.

„Ако имаше нещо, някакъв облак, който се доближава към България, той трябваше първо да премине през някои от съседните страни. Ако беше преминал, там трябваше да се промени гама фонът, а той не е", съобщи ексклузивно за бТВ зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той увери, че няма опасност за населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай