Последните еврокомисари ще бъдат изслушани

Последните еврокомисари ще бъдат изслушани | StandartNews.com

Страсбург. В Страсбург започва редовна сесия на Европейския парламент, по време на която се очаква да бъде направен отчет на дейността на комисията "Барозу", както и да бъде одобрена новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Дали ще стане това, ще зависи от предстоящите тази вечер две допълнителни изслушвания, които се наложиха заради разместване на ресори, след оттеглянето на Аленка Братушек от Словения. Номинираната на нейно място Виолета Булц, с ресор "Транспорт", ще се яви пред едноименната парламентарна комисия, а Марош Шевчович от Словакия, за когото Юнкер определи да заеме заместник-председателско място и да отговаря за енергийния съюз, ще бъде изслушан от комисиите по енергетика и околна среда.

Никога досега Европейският парламент не е отхвълял и втория кандидат от дадена страна. Ако по-късно днес направи това с Булц, не само ще създаде прецедент, но и ще провали плановете новата Еврокомисия да встъпи в длъжност по график на 1 ноември. Така евродепутати обясниха защо можем да очакваме известна снизходителност към Булц, която имаше само 4 дни да се готви за изслушването.

Опитът й в държавното управление е едва един месец, в бизнеса, свързан с телекомуникациите и информатиката, и в неофициални разговори с членове на Европалламента тя самата е признала, че не разбира от транспорт. Това обаче няма да е първият случай, когато някой става еврокомисар в област, далечна от неговата. Така че, освен ако Булц довечера не покаже тотално непознаване на ресора и липса на привързаност към европейските ценности, вероятно ще получи одобрението на евродепутатите.

Очаква се те да кажат "да" и на Марош Шевчович, въпреки изразените в последните дни съмнения дали именно той е най-подходящ да отговаря за енергийния съюз. Те произтичат от това, че словашкият премиер и шеф на неговата партия – Робърт Фицо, не е привърженик на твърдия курс към Русия и на санкциите, особено в областта на енергетиката. Затова основният въпрос е дали Шевчович, за чиято компетентност няма съмнения, ще успее да убеди евродепутатите, че не смята да прокарва национални и партийни интереси. Те трябва да дадат оценките си до 24 часа след изслушванията. Очаква се обаче, още в края на днешния ден да е ясно какви ще са те и дали ще позволят в сряда в пленарна зала да бъде одобрен пълният състав на новата Европейска комисия.

Междувременно, тази вечер Европейският парламент ще обсъжда какви мерки трябва да се предприемат на европейско ниво при наводнения в една или повече страни-членки.

Друга тема на дебати в Страбсург ще е разпространението на вируса ебола. За него и за необходимите действия от страна на европейските институции и отделните страни ще говорят по време на заседанието си в Люксембург и външните министри от Евросъюза.

Съветът по външни работи ще обсъжда още последното развитие на събитията в Украйна, настъплението на джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, както и крайно изострената обстановка в Либия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай