Порядъчният германец

Порядъчният германец | StandartNews.com

Новият румънски президент е спец по физиката, съпругата му преподава английски

"Той не е нито истински румънец, нито истински християнин!". Така другият кандидат за президентския пост на Румъния - премиерът Виктор Понта, се опита да "компрометира" своя конкурент преди изборите. Да, но победата на балотажа в неделя спечели Клаус Йоханис - етнически германец, протестант, чийто род произлиза от трансилванските саксонци, и който свободно владее немски език. В негово лице повечето румънци виждат "честен и надежден германец", който не дава красиви обещания, но качествено изпълнява работата си.

За мнозина президентските избори в северната ни съседка завършиха сензационно - доста скандалният, но и популярен в определени кръгове Понта, загуби от кмета на град Сибиу. Трябва обаче да се има предвид, че международната известност и популярността вътре в страната невинаги съвпадат. Високата длъжност и сериозните пълномощия на премиер прочуха Понта в Европа. А гръмките му изказвания, странните предложения за реформи и опити открито да критикува европейските ценности приковаха вниманието към него не само на медиите, но и на обикновените хора. От друга страна, в самата Румъния го нарекоха "румънският Путин", а скандалната му репутация по никакъв начин не се отрази добре на рейтинга му. В резултат, според политолозите изборът на обикновените румънски граждани бе напълно логичен. Йоханис е етнически германец не само на хартия. Присъщи са му всички стереотипни черти на германския политик. Той е

много последователен

старателен в действията си. Залага на добри отношения с Европа, а в икономиката - на интензивно развитие на вътрешните ресурси. Румъния, която получи сериозен икономически удар в периода на кризата, се умори от разтърсвания и екстравагантни идеи, затова изборът на Йоханис бяха гласове за стабилност. Според официалната статистика Румъния е втората по бедност страна в ЕС след България, а 40% от населението смятат, че по времето на комунистическия режим се е живеело по-добре. Йоханис твърди, че прекрасно разбира ситуацията и знае какви крачки в политиката му трябва да станат първостепенни. "Избирателите дадоха да се разбере, че на страната ни са необходими дълбоки промени. Това е силен сигнал за нас и за политическата класа. Сега трябва да се заемем с работа", каза той на първата си пресконференция след победата и призова правителството колкото се може по-бързо да обсъди бюджета за 2015 г.

55-годишният Йоханис произлиза от семейство на

трансилвански саксонци

които след пенсионирането си през 1992 г. емигрират в Германия. На въпрос защо не е последвал примера на родителите си, той признава, че съпругата му не била съгласна. Г-жа Кармен Йоханис е преподавател по английски език в колеж в Сибиу. През 1979 г. Клаус постъпва да учи физика в университета в град Клуж-Напока, като веднага след кандидатстудентските изпити е изпратен в Тимишоара да отслужи 9 месеца военна служба. Дипломира се през 1983 г. и работи като учител по физика в различни училища и колежи в Сибиу. Сред тях е гимназията "Самуел фон Брукентал" - най-старото немскоезично училище в Румъния.

От 2000 г. Йоханис е кмет на града, преизбиран със смазващи резултати през 2004 г., 2008 г. и 2012 г. През 2007 г. градът бе културна столица на Европа, което му донесе слава и пари. Посетен бе от над милион туристи.
Кметският мандат обаче донесе на Йоханис не само лаври, но и съдебни проблеми. През 2009 г. той беше разследван от Националната дирекция за борба с корупцията за злоупотреба със служебно положение за връщането на терени на лица, които не изпълнявали условията. Същата година Националната агенция по прозрачността се самосезира, обвинявайки го в конфликт на интереси. Йоханис атакува решението в съда и спечели процеса през 2010 г. Три години по-късно Националната агенция по прозрачността издаде ново решение за несъвместимост, като Йоханис отново спечели процеса в Апелативния съд в окръг Алба, но предстои произнасянето и на Върховния касационен съд.
Популярен в местен план, Йоханис не беше политически играч на национално равнище до 2009 г., когато бе предложен за премиер. Въпреки че през 2007 г. го бе наградил с национален орден, президентът Траян Бъсеску отказа да го назначи. Завръщането на Йоханис в голямата политика беше изненадващо - през 2013 г. тогавашният лидер на Национално-либералната партия Крин Антонеску го покани в партията и го издигна до първи заместник-председател.
Отхвърлената номинация на Йоханис в началото на 2014 г. за вътрешен министър и вицепремиер, отговарящ за икономиката, се оказа формалният повод за разпадането на съюза между социалдемократите на Понта и либералите на Крин Антонеску. След изборите за Европейски парламент, на които Национално-либералната партия не се представи много убедително, Йоханис пое лидерския пост от Крин Антонеску, а след това бе издигнат и като кандидат за президент. Кандидатурата му бе подкрепена и от Демократично-либералната партия, която е част от Християн-либералния съюз. Наричан "германецът" от опонентите си, той казва, че неговото семейство

живее в Румъния от 500 г.

По време на предизборната кампания представители на Социалдемократическата партия обвиняваха Йоханис освен че "не е истински румънец", че няма деца и че предпочита да инвестира в недвижими имоти.

След победата Йоханис благодари на избирателите за подкрепата и призова да бъдат наказани чиновниците, виновни за лошата организация на гласуването в чужбина. Трябва да се отбележи, че за него това не е само едно обикновено изказване. Именно гласовете на румънците, живеещи в чужбина, се оказаха решаващи в битката му срещу Понта. Самият Йоханис обеща, че ще направи всичко тези румънци, които избягаха от страната, да поискат да се върнат. Шестият президент на Румъния, който ще встъпи в длъжност на 22 декември, владее също така перфектно английски език. Има си дори официален сайт и блог.

В понеделник след изборите Кармен Йоханис тръгнала за работа, макар че там не я чакали, защото знаели, че нощта за нея била тежка. На сутринта обаче тя бе в училището в Сибиу за поредния урок по английски език. "Какво е чувството да сте първа дама?", попитали я журналистите. "Винаги се опитвам да изпълнявам задълженията си по най-добрия начин и се надявам, че и сега ще бъде така", отговорила Кармен. Учениците възторжено посрещнали учителката си, на която й предстои да се премести в столицата Букурещ. "Казах им, че това е още едно потвърждение, че здравият ум, скромността и добрите намерения винаги побеждават", обяснила първата дама на Румъния.

Клаус е етнически германец, а Кармен - румънка. Преди много години етническите немци напуснаха страната, сред тях бе и носителката на Нобеловата награда за литература Херта Мюлер. Клаус обаче остана, а с него и Кармен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай