Португалия избира парламент

Португалия избира парламент | StandartNews.com

В Португалия днес се провеждат парламентарни избори след четири години на мерки на строги икономии, които накараха половин милион души да напуснат страната, пише БНР.

"Франс прес" коментира, че португалците се колебаят дали да дадат нов мандат на управляващата десноцентристка коалиция, която е гарант на бюджетната дисциплина или да подкрепят умерената промяна, обещана от социалистическата опозиция. Според последните допитвания до общественото мнение съюзът между десноцентристката социалдемократическа партия и дясната Народна партия, ръководена от премиера Педро Пасош Коелю, е начело с между 35,5% и 40,3%. Следва я социалистическата партия на Антонио Коща с 31,8% до 36%.

Изходът от вота остава несигурен, тъй като всеки пети избирател изтъква, че все още не е решил за кого ще гласува. Агенцията коментира, че се очертава нито един от двата основни политически лагера да не спечели абсолютно мнозинство от парламента. Това може да доведе до политически блокаж и това няма да е добре за Португалия, която излезе едва миналата година от програмата за международна спасителна помощ.

Осведомителните агенции разглеждат днешното гласуване като присъда за политиката на икономии, провеждана от коалицията на социалдемократи и Народната партия в съгласие с международните кредитори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай