Порошенко увери, че Украйна ще си върне Крим

Порошенко увери, че Украйна ще си върне Крим | StandartNews.com

Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви в петък, че украинският парламент ще заседава на 16 септември за ратифицирането на историческото споразумение за асоцииране с Европейския съюз. По думите му, ратифицирането на политическия и търговски пакт, допълнително подчертаващо отделянето на Киев от орбитата на Кремъл, ще бъде „исторически момент" за Украйна.

Порошенко също каза на международна конференция в Киев, че се надява да осигури "специален статут" за Украйна в НАТО по време на посещението си във Вашингтон следващата седмица, когато той ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама и ще изнесе реч в Конгреса, предаде АФП.

Порошенко е убеден, че Украйна ще си върне Крим по демократичен път. "Имаме значителен проблем. Говори се, че сме загубили Крим. Не: има нашествие в Крим. Крим отново ще бъде наш", каза Порошенко по време на конференцията "Ялтенска европейска стратегия", която тази година се провежда в Киев заради анексирането през март на полуострова от Русия.

"Не е задължително това да става по военен път. Това ще стана с помощта на икономиката и конкуренцията. Защото в Украйна няма да има корупция, а ще има разцвет", каза още Порошенко. Президентът е убеден, че Украйна ще победи в тази ситуация по демократичен път.

"Ще бъдем ефективни, демократични. Стандартът на живот извън пределите на Крим ще бъде много по-добър – и това е единственият път за връщане на Крим", каза Порошенко и изрази увереност, че конференцията "Ялтенска европейска стратегия" ще се върне там, където се е провеждала преди.

Сходно развитие Порошенко предвижда и за Донбас. "Не може да има военно решение на тази криза. За да остане страната единна, ние се нуждаем от известна децентрализация на властта", каза той, но добави, че ключови въпроси като сигурността и външната политика трябва да останат отговорност на централното правителство.

Той приветства новите европейски санкции срещу Русия и подчерта, че те демонстрират солидарността на съюза с Киев.

"Не може да има военно решение на тази криза. За да остане страната единна, ние се нуждаем от известна децентрализация на властта", каза той. Но добави, че ключови въпроси като сигурността и външната политика трябва да останат отговорност на централното правителство.

Порошенко увери, че законопроектите за предоставяне на специален статут на Донецката и Луганската области не трябва да пораждат безпокойство, защото те не съдържат никаква заплаха за суверенитета и териториалната цялост.

Украинският президент отбеляза, че Украйна трябва да бъде достатъчно гъвкава в преговорите по създаване на зона за свободна търговия с ЕС, така че да съхрани отношенията си с Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай