09:45 ч.

05.03.18

1 мин.

0

0

0

Популисти спечелиха изборите в Италия

от редактор |

Популисти спечелиха изборите в Италия

Силно - но недостатъчно за управление - представяне за популисткото движение "Пет звезди" и за десния блок от три партии в парламентарните избори за долна камара. Изненадващо добри резултати за "Пет звезди" и за антиимигрантската крайно дясна "Северна лига" във влиятелния Сенат. Това са първите изводи от екзит пол данните на социолозите, обявени след края на изборния ден в неделя.


Две екзит пол проучвания показаха, че "Пет звезди" става най-голямата партия в двете камари на парламента с около 30% от бюлетините на гласувалите. Това е доста под прага от 40% за получаване на парламентарно мнозинство - резултатът съответства на 195-235 депутати, а за контрол на долната камара са нужни поне 316. Но това е забележителен резултат за движение, появило се през 2009 г. и обрало недоволството от корупцията и бавното икономическо възстановяване.


Малко повече може да получи в долната камара и блокът на десните партии, като Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони и "Северна лига" събират по 12.5-15.5%, или 225-265 депутатски места


Управляващият лявоцентристки съюз на премиера Матео Ренци бе с прогноза за 25-28%, но се срива на около 18% и ще бъде третата сила в парламента с 115-155 депутати. Еторе Розато, депутат от долната камара, заяви, че "ако това е крайният резултат, за нас той е поражение и ще преминем в опозиция".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент