Популисти спечелиха изборите в Италия

Популисти спечелиха изборите в Италия | StandartNews.com

Силно - но недостатъчно за управление - представяне за популисткото движение "Пет звезди" и за десния блок от три партии в парламентарните избори за долна камара. Изненадващо добри резултати за "Пет звезди" и за антиимигрантската крайно дясна "Северна лига" във влиятелния Сенат. Това са първите изводи от екзит пол данните на социолозите, обявени след края на изборния ден в неделя.

Две екзит пол проучвания показаха, че "Пет звезди" става най-голямата партия в двете камари на парламента с около 30% от бюлетините на гласувалите. Това е доста под прага от 40% за получаване на парламентарно мнозинство - резултатът съответства на 195-235 депутати, а за контрол на долната камара са нужни поне 316. Но това е забележителен резултат за движение, появило се през 2009 г. и обрало недоволството от корупцията и бавното икономическо възстановяване.

Малко повече може да получи в долната камара и блокът на десните партии, като Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони и "Северна лига" събират по 12.5-15.5%, или 225-265 депутатски места

Управляващият лявоцентристки съюз на премиера Матео Ренци бе с прогноза за 25-28%, но се срива на около 18% и ще бъде третата сила в парламента с 115-155 депутати. Еторе Розато, депутат от долната камара, заяви, че "ако това е крайният резултат, за нас той е поражение и ще преминем в опозиция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай