Поне 19 ранени на протест в Скопие

Поне 19 ранени на протест в Скопие | StandartNews.com

Най-малко 19 души бяха ранени, след като около 2000 протестиращи се събраха снощи пред сградата на правителството в Скопие и влязоха в сблъсък с македонската полиция, предаде Ройтерс. Хората излязоха спонтанно на улицата, за да поискат оставката на премиера Никола Груевски, след като лидерът на опозицията Зоран Заев обяви, че кабинетът прикрива убийството на 22-годишен младеж през 2011 година, пребит от полицията.

Протестиращите хвърляха предмети и чупиха прозорци на сградата на правителството, разбиха паркирали наблизо автомобили и подпалиха няколко контейнера за боклук. Безредиците продължиха близо два часа, след което полицаите, в пълно бойно снаряжение, успяха да разпръснат тълпата, използвайки сълзотворен газ и водни оръдия.

От няколко месеца Зоран Заев разпространява аудиозаписи, които свидетелстват за корупция и злоупореба с власт от страна на правителството на Груевски.

Междувременно стана ясно, че партията Демократично управление на Македония (ДОМ) на Лиляна Поповска е взела решение да напусне управляващата в Скопие коалиция. Решението е било взето на извънредна среща на изпълнителния орган на партията във връзка с последните събития в Скопие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай