Получаваме от Брюксел "привлекателна оферта" за еврозоната

Получаваме от Брюксел "привлекателна оферта" за еврозоната | StandartNews.com

Европейската комисия ще представи следващата седмица предложение, което ще направи примамливо приемането на единната валута за всички страни от съюза, които все още са извън еврозоната. Това съобщи в Брюксел еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Според "Ройтерс" това е част от усилията да бъде сплотена преди началото на преговорите за Брекзит групата ЕС-27 - държавите, които ще останат след напускането на Великобритания.

Агенцията допълва, че предложението ще се съдържа в очертаването на бъдещето на еврозоната. То ще е част от по-широк план на Еврокомисията за реформиране на съюза след Брекзит и сред прилив на евроскептични настроения.

"Ще се опитаме да изработим рамка, която да е толкова привлекателна, че да е - както казват във филмите - "предложение, което не можеш да откажеш". Така Московиси отговори на въпроси на журналисти за подробности за неговата инициатива "за приключване на икономическия и монетарен съюз до 2025г." Според него след Брекзит икономиката на ЕС ще бъде още по-силно доминирана от еврозоната и това би трябвало да е мотив към онези извън нея да се присъединят.

В страните извън еврозоната общественото мнение по-често е против раздялата с националната валута. В Полша - най-голямата икономика от Източна Европа, 57% са срещу еврото, показа проучване на "Евробарометър", публикувано през декември.

Несъгласните доминират още в Чехия, Швеция, Дания и България, докато в полза на еврото се изказват в Унгария, Хърватия и Румъния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай