Полша отмени Годината на Русия заради Украйна

Полша отмени Годината на Русия заради Украйна | StandartNews.com

Варшава. Полското правителство реши да отмени Годината на Русия в Полша и на Полша в Русия – серия от научни, стопански и културни прояви, насрочена за 2015 г., съобщи в сряда прессекретарят на кабинета във Варшава Малгожата Кидава-Блонска.

Министри на културата и на външните работи са стигнали до убеждението, че "в текущата политическа ситуация, във връзка със събитията в Украйна, след самолетната катастрофа, не е възможно да се проведе и организира добре Година на Полша в Русия".

"Културата трябва да обединява зрителит и артистите, трябва да има хубава атмосфера, да се гради единство. Днешните обстоятелства не дават такава възможност", констатира Кидава-Блонска.

Тя изрази надежда, че "в бъдеще ситуацията ще се стабилизира и ще може това да бъде обсъдено отново".

"Кръстосаната" Година на Русия и на Полша бе инициатива на външните министри на двете страни от декември 2013 г. Предвидено бе тя да осигури възможности за размяна на най-значимите постижения в науката, икономиката и културата. През април т. г. обаче полските власти информираха, че смятат да ограничат "политическото измерение" на тази серия от прояви и да съкратят програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай