Полша настоява да приеме US войски

Полша настоява да приеме US войски | StandartNews.com

Водени са разговори Полша да приеме американски войски на своя територия във връзка със събитията в Украйна. Това обявява полският външен министър Радослав Шикорски в интервю за в. "Вашингтон пост". По думите му той вече е обсъдил въпроса с държавния секретар на САЩ Джон Кери и с командващия обединените сили на НАТО и на САЩ в Европа ген. Филип Брийдлав.

"Смятаме, че след като изминаха 15 години от нашето членство в НАТО и в светлината на събитията в Украйна, регионът (Източна Европа - б.ред.) заслужава да му се предоставят гаранции", казва Шикорски. Той отбеляза, че такава гаранция би представлявало разполагане на войски на САЩ в източноевропейски страни, в това число в Полша. "Американска база и военна бригада има в Германия. Американски бази има във Великобритания, Испания, Италия, Турция. И само в Полша присъствието (на американски войски) е малко", казва министърът.

В петък в. "Вашингтон пост", позовавайки се на полския министър на отбраната Томаш Шимоняк, писа, че през идната седмица Вашингтон и Варшава ще обявят разполагането на американски сухопътни армейски части на полска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай