Полицейски час и трибунал в Турция (ОБЗОР)

Полицейски час и трибунал в Турция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Три месеца извънредно положение в страната

ЕС да не се меси в мерките ни за сигурност, изригна Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган обяви извънредно положение след опита за преврат миналия петък. В идните 3 месеца правителството ще има извънредни правомощия, включително да заобикаля парламента и да издава актове със силата на закон и да ограничава някои права и свободи на гражданите. Мерките са насочени срещу организаторите на пуча миналата седмица, а властите уверяват, че те няма да се отразят негативно на редовите граждани и туристите.

Вечерен час, забрана на медии и ограничаване на свободата на придвижване и събирания са част от мерките, които турското правителство ще може да налага в рамките на извънредното положение, което влезе в сила вчера. Заедно с това ще бъдат увеличени правомощията на местните губернатори, а правителството ще може да заобикаля парламента в издаването на закони. Планира се създаване на трибунал за обвинените в участие в метежа и изграждането на специален затвор за осъдените. Извънредното положение ще продължи три месеца, като по закон може да бъде удължено с още толкова.
По закон по преценка на властите може да бъдат наложени многобройни ограничителни мерки, но на практика преценката е в ръцете на правителството. След заседанието на Националния съвет за сигурност в сряда вечер президентът Реджеп Ердоган увери, че целта е единствено опазване на демокрацията. "За трите месеца извънредно положение Турция трябва да върне демокрацията, правовата държава, правата и свободите на народа и ние ще направим всичко, за да ликвидираме заплахата срещу тях", каза той. "Тези мерки по никакъв начин не са насочени срещу демокрацията, закона и свободите", добави Ердоган.

В какво точно ще се изразява извънредното положение в Турция, предстои да бъде уточнено. Предполага се, че на първо място ще бъде ограничена свободата на медиите, както и събирането на публични места. По предварителна информация се планира създаването на специален трибунал за метежниците, както и изграждането на затвор за осъдените. Почти сигурно е, че предстои ускорен ремонт на закони, включително на този за държавния служител, за да се предотврати повторение на кризата. Сред обсъжданите стъпки са цялостна реформа на структурата на въоръжените сили и разпускане на жандармерията и прехвърлянето на частите й към полицията.

Вчера турският вицепремиер Нуман Куртулмуш обяви, че по време на военното положение ще бъде спряно действието нааЕвропейската конвенция за правата на човека на територията на страната. Той обаче твърди, че това няма да накърни фундаментални права и свободи в Турция. "Франция също обяви извънредно положение и замрази действието на конвенцията", каза Куртулмуш.

Според закона за извънредното положение, действащ в Турция от 1983 г., президентът има право да налага вечерен час, да забранява събирания на граждани, да задължава гражданите да не излизат без личните си документи. Властите пък могат да провеждат операции извън страната, за да бъдат заловени лица, които са потърсили убежище в чужбина. Може също така да се ограничава и забранява създаването и разпространението на вестници, списания, брошури, книги, да се ограничава вноса на печатни издания от чужбина и конфискацията им. Същото важи за разпространението на текстове, снимки, аудио- и видеозаписи. Нарушаването на правилата води до утежнени наказания.

В същото време Ердоган призова ЕС да не се меси в предприетите от страната мерки след пуча. "ЕС - това не е целият свят, а само 28 държави", каза той в отговор на критиките на европейските страни по адрес на турските власти, които обсъждат въвеждането на смъртно наказание и провеждат масови арести. "Години ние чукахме на вратата, а те ни караха да чакаме, пускайки други", заяви Ердоган.

Чистка и в Съвета за радио и телевизия

Вълната от масовите уволнения в Турция застигна и Съвета за радио и телевизия (RTUK). От медийния регулатор са отстранени от работа 29 служители, на останалите е забранено да напускат сградата. Междувременно вчера следобед на летище "Ататюрк" в Истанбул при паспортния контрол бяха арестувани журналистът Орхан Кемал Дженгиз и съпругата му, тръгнали да пътуват в чужбина. По данни на сектора по терор и организирана престъпност на прокуратурата в Истанбул постоянно в ареста се намират 1661 души, а привлечените за разпити са 2522.

Бизнесът с байраци удари 10 милиона

След опита за преврат в Турция предприемчивите производители на национални знамена отчетоха огромни печалби. Работилниците им работят денонощно, за да отговорят на бума в търсенето флаговете, разказва Ройтерс. Само в първия ден след опита за метеж били продадени 1,5 млн. знамена. Очаква се в следващите дни да бъдат купени още 5 млн., казва Оркун Алтиер, собственик на производителя "Гьозде Байрак". Производители очакват в страната с близо 80 млн. жители в следващите дни да продадат до 10 млн. байрака. Това ще е рекорд от 2002 г.

Иранци: Москва предупредила за пуча

Руската армия предупредила турското разузнаване, че в страната се подготвя военен преврат, съобщи иранската агенция Фарс, като се позовава на арабски медии и на дипломатически източници от Анкара. По думите на дипломатите, руски военни прехванали кодирани радиограми и важни сведения, които били обменяни между военните. Те сочели за подготовката на пуч. Била прехваната и информация, че няколко хеликоптера се насочват към хотела в Мармарис, в който президентът Реджеп Ердоган се намирал преди началото на опита за преврат. Не е ясно коя руска станция е прехванала обмена на данни.

Москва обаче отрече да е предупредил за преврата Анкара. "Не разполагам с такава информация и не знам на какви източници се позовава агенция Фарс", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той добави, че въвеждането на извънредно положение в Турция е вътрешна работа на самата страна.

Турският президент Ердоган пък направи изявление, в което разкри, че зет му го предупредил за преврата. Това станало по време на почивката на фамилията в Мармарис. Ердоган не повярвал на зет си, който е министър на енергетиката, но все пак се консултирал със спецслужбите.

Посланик Гьокче: Няма опасност за българите

След неуспешния опит за преврат Турция е безопасна страна. Няма никакви ограничения и проблеми за пътувания на туристи и бизнесмени от България в Турция и обратно, както и за гласуването по време на предстоящите през октомври президентски избори в България. Това подчерта турският посланик Сюлейман Гьокче на пресконференция в посолството вчера, след драматичните в последните дни събития в южната ни съседка и обявеното там извънредно положение.

"Не споделям опасенията, че Турция не може да гарантира провеждането на избори за президент на България на територията на страната", увери посланикът. И в момента в Турция има милиони чужденци, включително българи, посочи посланик Гьокче. Всеки може да посещава всяко място в Турция въпреки извънредното положение. Защото това не е военно положение. Мярката е административна и ще помогне на властите по-бързо да се справят с последиците на неуспелия пуч, да разкрият връзките на организаторите и хората, които са помагали на заговора.

Посланикът отбеляза, че в опита за преврат са участвали само малка част от армията и авиацията, които са стреляли по цивилните граждани, бомбардирали са парламента и президентството и се опитали да атакуват президента Ердоган, който бил в Мармарис.

Командването на армията и мнозинството от турските въоръжени сили бяха против този пуч, изтъкна посланикът и напомни, че цивилното население излезе на демонстрации в подкрепа на правителство и мнозина загинаха за демокрацията от куршумите на пучистите. Той обясни, че уволнените в последните дни служители на полицията, държавни чиновници, съдии и прокурори не са лишени от заплати и социални осигуровки.

"Имаме солидни доказателства, че този опит за преврат е организиран от една организация, която има доста печална слава, тази на Фетулах Гюлен. Това беше опит за преврат, насочен против демократичния ред и демокрацията в страната. Участниците в заговора ще бъдат наказани със съблюдаване на закона, конституционния ред и международните изисквания за човешките права и демокрацията, увери посланик Гьокче. Сега се намираме в момент, когато гръбнакът на заговора е пречупен и са започнати законовите процедури срещу участниците в него. Положението е спокойно и общественият ред е възстановен. Но независимо от това, заради случилото се, правителстовото и гражданите на Турция остават нащрек заради евентуални бъдещи терористични атаки.

Вдигат "гробище за националните предатели"

Кметът на Голямата община Истанбул Кадир Топбаш е издал разпореждане за изграждането на отделно гробище за убитите военни, извършили опита за преврат, предаде БГНЕС. Новината за специалния терен за погребенията кметът съобщи на многохилядния митинг на площад "Таксим" под наслова "Стражи на демокрацията" късно вечерта в сряда, като го нарече "гробище за националните предатели".

"Дори и дяволът не би се сетил, че е възможно свои да се изправят с оръжие срещу свои. Това дело на терористите остава в историята като Фетошизъм (от името на Фетуллах Гюлен и абревиатурата на групировката му FETO). За тези хора кметът на Орду не отреди терен, близките им бяха принудени да погребват мъртъвците си в дворовете и градините си и аз го приветствам за това. Няма да допусна да ги погребват и в парка за самотници без близки", заяви Топбаш пред митинга. Той препоръча на посетителите на "гробището за националните предатели" да четат на воля молитви за проклятие, за да не намерят тези мъртви покой. "А и те няма да се отърват от ада, с наша помощ и гробовете ще им се видят тесни", продължи кметът.

По-рано през деня Дирекцията по вероизповеданията (Дианет) публикува в сайта си съобщение, с което се забранява на духовниците да извършват религиозния ритуал при погребенията на загиналите метежници. Забраната се отнася до всички вероизповедания в страната, регистрирани в Дианета. По изключение със съответния ритуал ще могат да бъдат погребвани онези курсанти, войници и служители на сигурността, които насила и под заплаха са били въвлечени в метежа, не са били информирани за целите му, попаднали са в престрелките и са изгубили живота си. Прочистването от свързани с Гюлен лица обхвана и Дианета - трима районни мюфтии и 492 по-низши духовници бяха уволнени. Кметове на различни райони в страната подемат инициативата да назначават на освободените след уволненията работни места близки на загиналите и пострадалите при сблъсъците цивилни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай