Полицейска обсада на площад "Таксим"

Полицейска обсада на площад "Таксим" | StandartNews.com

Привидно спокойствие цареше днес на известния площад "Таксим" в Истанбул, където няколко пъти тази година имаше протести и размирици. Преди време турската полиция не разреши на група протестиращи да организират пресконференция там и отново се намеси твърдо. Членове на "Дружеството за свобода по цялата земна повърхност" направи опит да обърне внимание на обществеността върху проблема с пострадалите животни по време на масовите протести в Турция, стартирали с палатковия лагер в парка "Гези" именно на площад "Таксим".

Многократно площада се е превръщал в арена на инакомислещи в сравнение с властта в Анкара, което бързо е потушавано от полицията със сълзотворен газ и водни струи. Само преди броени дни станахме светели на арести на прогресивни журналисти и интелектуалци в Истанбул. Международната общност отправи остри критики към Турция за задържанията. Организацията за наблюдение на демокрацията "Фрийдъм хаус" с централа във Вашингтон също остро критикува Турция. В писмено изявление организацията посочи, че те изглеждат като отмъщение на правителството, насочено към журналистите, критикуващи властта и информиращи за случаите на корупция.

От площад "Таксим" тръгва улица "Истиклял", което в превод означава "Независимост", но дали съществува тази независимост, демокрация и свобода на словото или са в мечтите и въображението на гражданите? Днес положението на площад "Таксим" беше стряскащо от непрекъснатото обикаляне на полицейски коли по самият площад пред очите на хиляди минувачи и туристи. Ако на площада се събере групичка от над 10 човека, те веднага се проверяват, а кръжащите патрулки периодично включват сините буркани и звуковата сигнализация, за да създават напрежение и респект. Въпреки засиленото полицейско присъствие на площада и в околността, мястото си остава сборният пункт на младежта и многобройните туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай