Политици яхнаха антимакедонския протест в Атина

Политици яхнаха антимакедонския протест в Атина | StandartNews.com

В Атина при засилени мерки за сигурност се провежда антиправителственият националистически митинг срещу Република Македония. Участниците в митинга пристигат организирано с автобуси от цялата страна, като някои от тях са докарани безплатно. По улиците на гръцката столица с национални знамена дефилираха военни, дошли с униформите си, както и десетки православни свещеници, кротки монахини, фермери.

Заради очаквания голям брой участници на митинга, полицейското присъствие в града е подсилено до изключително високи нива, съобщава сръбската медия B92.

Някои централни части на Атина и 3 от метростанциите в столичното метро няма да работят в продължение на около 10 часа. Според някои източници броят на полицаите в града ще бъде около 4000 души.

В протеста се включиха водещи фигури от най-голямата опозиционна формация "Нова демокрация". Нейният лидер Кирякос Мицотакис реши да яхне устрема на улицата, като заяви, че партията му ще прояви уважение едновременно към тези, които са решили да вземат участие в протеста, както и хората, които се противопоставят на демонстрацията. Подкрепата си за митинга изрази и бившия гръцки премиер Антонис Самарас, който заяви, че това ще бъде "голям ден за нашата страна".

Организаторите настояват за "обща граница със Сърбия" след подялбата на Македония между съседите й, икономическо задушаване на Република Македония. Те са против терминът "Македония" да бъде използван в наименованието на северната съседка.

Това е вторият подобен митинг, който се провежда в Гърция от началото на годината. Първият беше в Солун, където се събраха малко над 50 000 души, според организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай