Погроми в Атина преди референдума

Погроми в Атина преди референдума | StandartNews.com

Според последното допитване с "да" ще гласуват 44%, а с "не" - 43%

Напрежението в Гърция преди референдума днес започна да се покачва. Събота бе ден на размисъл, но след митингите в Атина онази вечер столицата стана арена на безредици.
Около 30 души от антиправителствения митинг, чиито участници ще гласуват с "да" за условията на кредиторите, влязоха насилствено в магазин в столично предградие, иззеха храните и ги раздадоха на хората. На митинга се бяха събрали над 20 000 души, твърдят местните медии.
На по-малко от километър, на площад "Синтагма", пък около 25 000 души излязоха на демонстрация с призив да се отговори с "не" на референдума. На трибуната на площада излязоха да говорят представители на испанската и германската левица, към които се присъедини и гръцкият премиер Алексис Ципрас. В началото на демонстрацията малка група младежи започна да хвърля камъни, а полицията отговори с шокови гранати и се стигна до арести.

Върховният административен съд на Гърция отхвърли жалбата срещу референдума, с която се искаше отмяната на гласуването, защото поставя на всенароден вот въпрос за фискалната политика, което не е разрешено от закона. Според последното допитване, с "да" ще гласуват 44%, а с "не" - 43%, така че изходът не може да се прогнозира. Не е ясно и кога резултатите ще бъдат обявени. Гласува се от 7 до 19 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай