Подкрепяме безвизов режим за Украйна в ЕС

Подкрепяме безвизов режим за Украйна в ЕС | StandartNews.com

България винаги е защитавала тезата, че когато пред една държава бъдат формулирани критерии като условие за постигане на определена цел и тя ги изпълни, трябва да може да се ползва от правата, които й се полагат. Страната ни ще подкрепи предоставянето на безвизов режим за украинските граждани при пътуванията им в Европейския съюз, защото Украйна е изпълнила предварително поставените й условия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с президента на Украйна Петро Порошенко, който е на официално посещение у нас.

Министър-председателят изрази подкрепата на страната ни за политическото асоцииране и икономическата интеграция на Украйна с ЕС и заяви готовността ни да я подпомогнем експертно в този процес.

Борисов подчерта необходимостта от пълно изпълнение на Минските договорености, за да се нормализира обстановката в Украйна и да се възстановят обичайните търговско-икономически отношения както между нашите две страни, така и между държавите от ЕС и Русия. "Наложените взаимни санкции между ЕС и Русия и ситуацията в Украйна влияят неблагоприятно на бизнес контактите между България и Украйна и това е довело до значителен спад в стокообмена през последните години", посочи премиерът Борисов. Той изрази мнение, че възстановяването на работата на междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество, която не е провеждала сесия от 2010 г., би спомогнало за разрешаване на съществуващите проблеми и връщане към добрите традиции на партньорство между бизнес организациите в двете страни.

Brexit няма да спре стремежа на Украйна да стане част от ЕС. Това каза украинският президент Петро Порошенко по време на съвместен брифинг по-рано днес с българския държавен глава Росен Плевнелиев.

Brexit е изборът на народа на Великобритания. Някои смятат, че Brexit е разрушително явление, аз не съм сред тези политици. Обратно. Аз съм убеден, че Европейският съюз след Brexit ще стане по-мобилизиран и по-силен, ще намери достоен отговор на тезите на популистите", коментира Порошенко. „Ние искаме силна и обединена Европа, която ще бъде солидарна с Украйна и е много важно настроенията, които се появиха благодарение на евроскептиците, да бъдат преодолени. Европа може да бъде силна само тогава, когато е обединена", заяви украинският президент, цитиран от Фокус.

По думите му, нищо не заплашва европейския стремеж на Украйна. „Ние ще бъдем ЕС, Украйна вече е преминала процедурата по ратифициране, ще продължи сътрудничеството във всички сфери и никакви Brexit-и няма да я спрат", подчерта той. „Много високо оценявам принципната и твърда подкрепа на България за украинския суверенитет и независимостта на Украйна. Вашите твърди изявление относно непризнаването на анекса на Крим са извънредно важни за нас", заяви Порошенко. „Украйна развива активно своето сътрудничество с НАТО, ние реформираме сектора на отбраната и сигурността.

Сътрудничеството със страни като България и Румъния е нещо, от което Украйна е много заинтересована", каза още той. "Много закъсняхме с тази визита – цели 15 години нямаше такава в София на украински президент. Удовлетворен съм от динамиката на нашите двустранни отношения. Днес набелязахме редица мерки, които ще направят нашите страни по-близки. Ще започнем да разработваме инфраструктурни проекти. Обсъдихме и възможностите за издаване на дългосрочни безплатни визи за украинци, които планират да учат или работят в България. Имаме огромен потенциал на нашите отношения", каза още украинският президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай