Почина херцогиня Алба - внучка на първообраза на "Голата маха"

Почина херцогиня Алба - внучка на първообраза на "Голата маха" | StandartNews.com

Севиля. На 88 години днес почина една от най-големите аристократични особи в Испания, а и в цяла Европа - херцогиня Кайетана де Алба, изключително заможна и титулувана благородничка.

Доня Кайетана е напуснала този свят след кратко боледуване в обкръжението на близките си в издигнатия пред XIV век "Паласио де Деунас" в Севиля, прочут с лимоновите горички в дворовете си и смятан за най-любимото й сред многобройните й имения. Херцогиня Алба оглавяваше най-старата аристократична фамилия на Испания, датираща от ХV век. Много от дворците, именията и произведенията на изкуството на семейството са под забрана за продажба, тъй като са историческо богатство на страната.

Няма официална информация за размера на богатството й, но грубо то е оценено на стойност между 600 милиона и 3.8 милиарда евро. Преди 3 години тя го прехвърли на шестте си деца, за да може да се омъжи на равни начала за последната си любов – третия й съпруг, 63-годишния социален работник Алфонсо Диас.

13-та херцогиня Алба, прабаба на починалата Кайетана, е била муза на великия художник Франсиско Гоя и се предполага, че е първообразът на шедьовъра му "Голата маха". През годините Кайетана споделя, че Пабло Пикасо я помолил да повторят позирането и картината, но консервативното й семейство отказало.

"Не обичам да говоря за пари. Мнозина бъркат парите с активи – ние никога не сме имали много пари в брой", коментира тя в автобиографичната си книга.

Херцогиня Алба беше и рекордьор на "Гинес" по списък от титли на планетата. "Краткото" й име е Мария дел Росарио Кайетана Алфонса Виктория Еухения Франсиска Фиц-Джеймс Стюарт и де Силва. "Дългото" име включва 46 титли – по няколко пъти херцогиня, графиня и маркиза. В Испания дори се шегуват, че при нейна среща с британската кралица не е съвсем сигурно кой на кого трябва да поклони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай