ПЕС подкрепи Македония за ЕС

ПЕС подкрепи Македония за ЕС | StandartNews.com

„Партията на европейските социалисти категорично подкрепя европейската интергация на страните от Западните Балкани. Това е важно както за тях, така и за самия ЕС и за региона. Това заяви Сергей Станишев по време на Балканската конференция, организирана от ПЕС в Сараево, с участието на левите премиери, партии и фондации в региона. Балканската конференция на ПЕС се провежда традиционно от 2005 г.

"Амбицията ни е да организираме голяма среща в София по време на българското председателство догодина, на която заедно с премиерите от нашето политическо семейство да предложим конкретна Пътна карта за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС, обясни Станишев. - Тази Пътна карта ще има две части. Първата – политическата част – ще се отнася до процеса на приесъединяване на държавите от региона. Втората – икономическата част – ще даде перспектива за хората – ясни ангажименти относно инфраструтурни и транспортни проекти, инвестиции, както и предложението за включване на страните в европейското пространство, свободно от роуминг такси. Така вашите граждани ще могат осезаемо да почувстват ползите от влизането на държавите им в Съюза."

На двустранна среща премиерът на Република Македония Зоран Заев благодари на лидера на европейските социалисти за подкрепата на ПЕС за връщането на страната му към нормалните демократични процедури и покани Станишев на работно посещение в Скопие.

„Високо оценявам политическата воля на премиера Заев за подписването на Договора за добросъседство с България. Близо 10 години преговаряхме за Договор за добросъседство с Груевски и все не успявахме да се разберем, а скоро след като дойде правителството на Заев подписахме Договора. Това е голям приятелски жест от тяхна страна и ясно показва, че новото правителство желае да работи с България като приятели и съюзници. Обещах на Заев и подкрепата на ПЕС и в търсенето на дипломатическо решение с Гърция по въпроса с името на Македония, което е пречка по пътя на присъединяване.", заяви след срещата Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай