10:05 ч.

20.10.14

3 мин.

1188

2

0

Паунова: Камерън не може да промени принципа за свободно движение в ЕС

от редактор Биляна Кантарджиева |

Паунова: Камерън не може да промени принципа за свободно движение в ЕС

В неделя, 19 октомври 2014 г., евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова коментира за предаването „The World This Weekend" на BBC имиграционната политика на Великобритания заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, новоизбрания за председател на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер и представители на Консервативната партия на Великобритания.


През изминалата седмица в британските медии изтече информация, че премиерът Дейвид Камерън обмисля да въведе „аварийни мерки", с които да ограничи броя на имигрантите от страни-членки на ЕС. Tемата често намира място в предизборните речи на г-н Камерън, а повод на последните му изказвания са частичните местни избори и засилващите се позиции на опонента му Найджъл Фарадж и неговата анти-европейската Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP).


Антиимиграционната реторика на Консервативната партия, на която Камерън е председател, често е насочена към гражданите на най-новите страни-членки на ЕС като България. Според Ева Паунова подобно отношение е не само дискриминационно към българите, но е и в разрес с основополагащите договори на ЕС. „Нито аз, нито други мои колеги евродепутати от различни страни одобряваме подобна дискриминация. Интересно е как биха се почуствали 2,2 млн. британци, които живеят в други държави-членки на ЕС, ако тези страни решат, че те не са добре дошли там", допълни г-жа Паунова.


Българският евродепутат припомни, че свободното движение на работници е един от основните принципи на ЕС, залегнал в член 45 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Неговото ограничаване би означавало промяна в текста на този документ, изискваща съгласието на останалите 27 страни членки на Съюза. „Подобна стъпка е много малко вероятна, почти невъзможна", каза Ева Паунова. Избраният за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер също покрепи тази теза и обяви, че ще защитава свободното движение на работници - един от основните стълбове на вътрешния пазар.


Според Ева Паунова не е правилно определени членки на ЕС избирателно да се придържат към правилата на Съюза, а в същото време да се възползват се от всички позитиви, които членството в него носи. Тя призова британския премиер да не разчита на популизъм, а да базира изказванията си на факти. Евродепутатът посочи данни от доклад на Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие, според които имигрантите от ЕС (включително българи и румънци) във Великобритания имат принос от 1,02% от БВП, тъй като са по-млади и по-икономически активни от цялостното население в страната.


„Реториката на г-н Камерън е напълно излишна, не само защото накърнява идеята за обединена Европа, но и не му помага да печели избори в собствената му страна", заяви Ева Паунова. „Единственото, което постига с подобни изказвания, е да засилва позициите на анти-европейската партия UKIP. Групата на евроскептиците в Европейския парламент, към която тя принадлежеше, се разпадна преди броени дни - ясен сигнал за неуспеха на политиците-евроскептици", добави тя.


Ева Паунова следи темата за имиграционната политика на Великобритания отблизо. През януари тази година тя се обърна към Дейвид Камерън в отворено писмо, а през месец юли го разкритикува в изказване по време на работната сесия на Европейския парламент в Страсбург.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:41 · 20.10.2014
А, стига с тая, бe.
Потребител · 18:59 · 20.10.2014
грозотия.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент