Паундът падна до под 1 евро

Паундът падна до под 1 евро | StandartNews.com

Британската валута потъна до най-ниското си ниво от 31 г., после се покачи до 2,16 лв.

Един паунд падна под 1 евро на някои британски летища, написа в. Independent. Според него, причината са острите коментари на френския президент за Brexit. Изказването на Франсоа Оланд, че Великобритания трябва да плати „висока цена", е предизвикало спада, смята изданието. На лондонското летище „Гетуик" обменното бюро ICE продава 100,17 паунда за 95 евро. Това значи, че 1 паунд е под 95 евроцента, пише Independent. На други летища FairFX обменя 97 евроцента за 1 паунд. На летищата в Бирмингам, Единбург, Хийтроу, Лондон сити и Лутън, курсовете варират между 1 евро и 1,01 евро за паунд.
Всъщност паундът се срина с 6,1% само за две минути в разгара на вчерашната търговска сесия на финансовите пазари в Азия. Той падна до ниво от 1,1841 долара, а това е най-рязкото поевтиняване на британската валута от вота за Brexit насам. Паундът не беше достигал толкова ниско ниво спрямо долара от март 1985 г.

Спрямо еврото британската валута потъна до 0,9322 паунда за евро. Според трейдъри резкият спад на паунда се дължи на прекомерни поръчки за продажба на валутата, направени чрез алгоритми за търгуване. Ситуацията наподобява типичен flash crash (oт английски "светкавичен срив"). В такава ситуация алгоритмите за търгуване, които трейдърите използват, изкривяват пазара, като задействат масивни поръчки за продажби при пробиването на определени нива на подкрепа, което предизвиква рязък спад в рамките на минути и дори секунди. Според трейдъри, поне една електронна платформа за търговия е записала трансакция на стойност 1,1378 долара за паунд. „С една дума - ужасяваща ситуация. Доверието във валутните пазари отново беше силно разклатено и всеки трейдър ще се замисли за ликвидността на пазара в бъдеще", каза Карл Шамота, директор за валутните изследвания и стратегии в Cambridge Global Payments.

"Това беше още по-голямо движение в сравнение с това, което видяхме след вота за Brexit. Почти липсваха предложения за покупки, нямаше такива, когато това се случи", каза трейдър от европейска банка в Токио. Броени минути след срива обаче паундът върна част от стойността си и към края на работния ден се търгуваше около 1,2393 долара и около 0,8988 паунда за евро. Но това все пак е с около 1,7% по-ниско от котировките на валутата ден по-рано. В резултат фиксингът на БНБ беше определен на 2,16 лв. за британски паунд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай