Първи прогнозни резултати: Великобритания иска Brexit

Първи прогнозни резултати: Великобритания иска Brexit | StandartNews.com

Британците искат Brexit, преброяването продължава

Великобритания гласува за излизане от ЕС с 52% на 48%. Това съобщава Би Би Си, като се позова на все още прогнозни резултати от преброяването, което продължава и към този момент.

През цялата нощ привържениците на Brexit и на евроинтеграцията на няколко пъти размениха местата си, но нито един от лагерите не успява да се откъсне категорично напред.

За оставане на Великобритания в ЕС са подадени 10,886 милиона гласове, а за излизане - 11,590 милиона, при преброени над две трети от гласовете, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия ITV.

Избирателната активност на референдума е била 72,1 на сто, като право на глас в този референдум са имали 46,5 милиона британци.

Гласуването на британския референдум приключи в полунощ наше време. Официалните резултатите от преброяването ще станат известни след два часа.

В първите минути след края на гласуването социологическите агенции обявиха победа за привържениците на Европейския съюз с минимална преднина.

За Brexit са гласували мнозинството от избирателите в Североизточна Англия и Уелс. За оставане в общността са се обявили в Шотландия и Северна Ирландия. В Лондон и големите градове също са гласували за оставане в рамките на евросъюза.

Букмейкърите първоначално даваха превес за оставането в Евросъюза, но рано тази сутрин драматично смениха коефициентите и наклониха към подкрепа за брекзит. На този фон британската лира падна до най-ниското си равнище от 31 години.

Съндърланд първи каза "да" на Брекзит

От оповестени данни през нощта стана ясно, в Нюкасъл са гласували на ръба, а в Съндърланд, който е считан за показателен за целия английски вот, има подкрепа за напускането на Съюза.

61% от гласоподавателите в референдума са казали "да" на Брекзит на фона на 39%, пожелали членството на страната в Съюза да продължи, сочат данните от местната избирателна комисия в Съндърланд.

Подобни са излезлите информации от преброяването на гласовете в Суиндън в югозападната част на Англия. Избирателите, явили се на референдума в най-големия шотландски град Глазгоу, са значително по-малко от средното в национален мащаб или едва 56,2% от регистрираните.

В Оксфорд привържениците на членството имат почти 49 500 гласа, а противниците - около 20 900 гласа; Лирърпул и Лондон също гласуват за оставане на Великобритания в ЕС, а в Гибралтар избирателната активност е била 83%, предават Ройтерс и БНР. Това е едно от местата, където има сериозна подкрепа за оставането на страната в Съюза на фона на райони като Бирмингам, където евроскептичните настроения доминират. Там обаче резултати се очаква в следващите часове.

В традиционно проевропейската Шотландия се очаква много висока избирателна активност или повече от 70%, което отново може да наклони везните към оставането на страната в пределите на Европейския съюз.

Според последните резултати в избирателните секции в Уелс, както и в Йоркшир и Хъмбър са гласували за напускане на ЕС,  съобщава Reuters.

Обратът веднага беше уловен и от валутните пазари, като паундът отново загуби от стойността си, въпреки че поскъпваше през целия ден на референдума.

Британската лира достигна историческо ниски нива от 1986 година насам - от 1.50 долара за паунд до 1.35 долара за паунд.

Найджъл Фараж: Осмелявам се да мечтая, че над независимото Обединено кралство се зазорява

Лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж написа във Twitter: "Осмелявам се да мечтая, че над независимото Обединено кралство се зазорява".

Първоначалните резултати от референдума доведоха до спад на цената на британския паунд спрямо долара на световните борси. Британската лира достигна историческо ниски нива от 1986 година насам - от 1.50 долара за паунд до 1.35 долара за паунд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай