Първи арести за Титаника с бежанци (ОБЗОР)

Първи арести за Титаника с бежанци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Погрешни маневри и сблъсък с друг кораб потопили плавателния съд

Първи арести и обвинения за потъването на кораб с 950 души на борда в Средиземно море бяха извършени. Междувременно стана ясно, че погрешна маневра на капитана е станала причина за страшната трагедия, която някои оприличаха на потъването на "Титаник".

Тунизийският капитан Мохамед Али Малек и още един член на екипажа бяха арестувани за инцидента, съобщи в. "Дейли мейл". 27-годишният мъж бе задържан веднага, след като стъпи на сицилианска земя. Дотам той бил докаран с кораб на италианската брегова охрана, който е превозвал и откритите тела на 24 от загиналите в трагичния инцидент. На първите снимки на капитана, които бяха разпространени в интернет, се вижда как младият мъж гризе ноктите си, докато чака да бъде арестуван. По-късно стана ясно, че срещу него са повдигнати обвинения в убийство на много хора, причиняване на корабокрушение и трафик на хора. Срещу другия член на екипажа, 26-годишния сириец Махмуд Бикит, са повдигнати същите обвинения.

Прокуратурата в Катания на остров Сицилия поясни, че капитанът е допринесъл за бедствието и с погрешни маневри, заради които плавателният съд се е сблъскал с португалския товарен кораб, който се е притекъл на помощ. В резултат на сблъсъка мигрантите са се струпали в едната част на кораба, което е довело до преобръщането му. "От една страна, погрешните маневри на капитана на траулера, който при опита си да избегне товарния кораб е предизвикал сблъсъка с него. От друга страна, претоварването с пътници на траулера, чийто баланс се е нарушил от погрешните маневри и от разместването на мигрантите на борда", така от прокуратурата обясниха причините за инцидента.

Междувременно гръцката полиция е арестувала двама предполагаеми трафиканти заради корабокрушението край остров Родос, отнело живота на трима души, сред които и едно малко дете. Задържаните са сирийски граждани на възраст от 26 и 27 години и са сред 90-те оцелели след трагедията. След трагичния инцидент още един кораб с 40 мигранти на борда е бил засечен от военен кораб край гръцкия остров Агатониси.

ЕС ще разрушава корабите на трафиканти на хора

Корабите на трафиканти на хора през Средиземно море ще бъдат унищожавани, а за нелегалните имигранти ще има процедура за бързото им връщане в страната, от която са потеглили. Това са само две от десетте мерки, предложени от ЕК за борба с трафика на имигранти през Средиземно море. Пакетът от предложения ще бъде обсъден утре на извънредната среща на върха на ЕС, свикана след трагедията от последните дни във водите край Италия и Гърция. Брюксел ще представи и стратегия за имиграцията на 13 май, уточни еврокомисарят Димитрис Аврамопулос. Именно той представи пакета от 10 мерки на Съвета на външните и вътрешните министри, които заседаваха спешно завчера. Първото от предложенията предвижда ЕС да засили операциите по наблюдение и спасяване в Средиземно море "Тритон" и "Посейдон" на агенцията за граничен контрол Фронтекс, като им предостави повече финансови средства и оборудване. Освен това ЕС ще разшири обхвата на патрулирането, който в момента е ограничен до териториалните води на страните от ЕС. Съюзът ще полага системни усилия да залавя и унищожава плавателните съдове, използвани от трафикантите на хора. Това ще става по модела на операция "Аталанта", с която ЕС се бори срещу пиратите край бреговете на Сомалия. Мерките предвиждат още да се увеличи сътрудничество между организациите Европол, Фронтекс, Европейското бюро за подкрепа на убежището и Евроджъст за събиране на информация за начините на действие на трафикантите на хора. Ще бъдат разположени и екипи от ЕАСО в Италия и Гърция в помощ на обработването на молбите за убежище. Правителствата на държавите от ЕС ще снемат отпечатъци от всички имигранти. Мерките предлагат и разглеждане на варианти за по-справедливо разпределение на бежанците между страните членки на ЕС. Съюзът ще обмисли и варианти за "механизми за бързо преместване" на имигранти, а ЕК ще започне пилотен проект за доброволно преселване на бежанци из държавите от ЕС. Ще бъде създадена и нова програма за бързо връщане на "нередовните" имигранти, която ще се координира от Фронтекс. Очакват се и действия със съседните на Либия страни за блокиране на използваните от имигрантите пътища. Освен това ще бъдат изпратени офицери за връзка за имиграцията в делегациите на ЕС в редица трети страни. Те ще са натоварени със събиране на информация за миграционните потоци.

Австралия: Не ги пускайте в Европа

Австралийският премиер Тони Абът препоръча на ЕС да последва примера на страната му и да отпраща всички мигранти, пристигнали по море, за да избегне трагедии като корабокрушението в Средиземно море в неделя. Абът смята, че ефикасно ще бъде само системното връщане на корабите, натоварени с мигранти. "Европейците спешно трябва да приемат много строга политика, способна да ликвидира трафика на хора в Средиземно море", каза австралийският премиер, цитиран от АФП. Малко след идването му на власт през 2013 г. консервативният кабинет започна с помощта на войската операция "Суверенни граници", целяща да обезсърчи бежанците, решили да пристигнат в Австралия по море. Кораби с мигранти идваха почти всекидневно; 1200 бежанци загинаха през управлението на предишното лейбъристко правителство, а според десницата, за близо година и половина, откакто е на власт, нито един мигрант не е загинал в океана.

Каналджиите с бизнес за $170 млн.

Бизнесът с трафик на хора е особено доходоносен и активен. Според доклад на ООН, цитиран от "Файненшъл таймс", оборотът от нелегалната дейност в Либия само по море е бил 170 милиона долара през 2014 г. Контрабандист, който организира около 60% от преминаванията с лодки през Средиземно море от пристанищния град Зуара, се съмнява, че ЕС ще може да разбие мрежата за трафик на хора. Завършилият право 33-годишен Хади се присмя над проектите на ЕС за започването на военна кампания срещу трафиканти на хора и препоръча на ЕС да предостави по-голяма подкрепа за неговото етническо малцинство, вместо да се бори с миграцията, пише вестник "Гардиън". По последни данни над 1750 имигранти са изчезнали в Средиземно море от началото на тази година, което е 30 пъти повече в сравнение с 2014 г., съобщават от Международната организация по миграцията, предаде АФП. Организацията се опасява, че до края на 2015 година може да загинат над 30 хиляди души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай