Парламентът в Украйна търси изход на правителствената криза

Парламентът в Украйна търси изход на правителствената криза | StandartNews.com

Киев. Украинският парламент ще проведе извънредно заседание в опит да се реши правителствената криза след разпадането на управляващата коалиция.

Премиерът Арсений Яценюк все още не е депозирал оставката си за обсъждане във Върховната Рада, заяви заместник председателят на парламента Руслан Кошулинский. Часове след като Върховната рада блокира призива на правителството за ново финансиране, президентът Петро Порошенко призова депутатите да дадат възможност на кабинета да продължи работа.

Междувременно за временно изпълняващ длъжността на подалия оставка премиер Арсений Яценюк беше определен вицепремиерът Владимир Гройсман.

Независимо от политическата криза в Киев, бойните действия на изток продължават. Един човек е загинал, а двама са пострадали при продължилите цяла нощ боеве между украинската армия и проруските сепаратисти в град Донецк. Двама мирни жители на Лисичанск са загинали и седем са хоспитализирани. Властите в Киев съобщиха, че градовете Северодонецк и Лисичанск вече се намират изцяло под контрола на армията. Според източници на сепаратистите украинската армия има над 130 убити и ранени при последните боеве.

Съединените щати обвиниха Русия, че обстрелва с артилерия украинските части близо до границата, и повториха призива си за "допълнителни санкции" срещу Москва. Призивът е бил подкрепен от холандския премиер Марк Рюте, твърдят от Белия дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай