Парламента в Украйна иска да се намеси в религиозните свободи

Парламента в Украйна иска да се намеси в религиозните свободи | StandartNews.com

На 18 май Върховната Рада на Украйна трябваше да разгледа законопроекти, които решават съдбата на УПЦ и съдбата на милиони вярващи, съобщи "Добротолюбие"

Законопроектите са два. Законопроект № 4511 и № 4128. 

Член 5 на първия документ, наречен „За особения статут на религиозните организации, чиито ръководни центрове се намират на територията на страни, признати от Върховната Рада на Украйна за агресори“, предполага митрополитите и епископите им да бъдат назначавани единствено при съгласуване с централните органи на изпълнителната власт.

Член 7 на същия законопроект е още по краен: ако представители на вероизповеданието си сътрудничи с религиозни центрове в „държави агресори“, а също така, ако се установи фактът на „сътрудничество с представители на милитаристично-терористични обединения“, властта получава правото изобщо да забрани съответните религиозни организации на територията на Украйна.

Само няколко минути преди гласуването им обаче, заместник-председателят на парламентарната група на "Петро Порошенко Блок" ( Солидарность ) Алексей Гончаренко заяви, че документите няма да бъдат разгледани. Бе казано, че няма достатъчно гласове за да бъдат приети.  Медиите предполагат, че депутатите не са имали време да довършат законопроектите.

Макар да бяха определени као абсурдни твърденията за открита война срещу милиони хора, разговорите за законопроектите  се проведоха на фона на забрана за достъпа до социалните мрежи "VKontakte", ресурси "Яндекс" и Mail.ru и др.

 Днес в Украйна има три църкви:

УПЦ (Киевска патриаршия)
УПЦ (Московска патриаршия)
УАПЦ - Украинска Автокефална Православна Църква

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай