Париж блокира търговското споразумение със САЩ

Париж блокира търговското споразумение със САЩ | StandartNews.com

Преговорите за търговското споразумение между ЕС и САЩ вероятно скоро ще пропаднат заради несъгласието на Франция с американската позиция по въпроса. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че на този етап страната му не подкрепя Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТТИП), ако Вашингтон не направи отстъпкии от исканията си. Изказването му дойде ден след оповестяването на 250 секретни страници от документа, според които САЩ упражняват натиск над ЕС по някои точки.

Оланд предупреди, че Франция ще отхвърли споразумението, защото се противопоставя на "нерегулираната свободна търговия".

"Никога не ще приемем подкопаването на основните принципи на нашето селско стопанство, нашата култура, на взаимния достъп до обществените пазари", подчерта Оланд. По-рано френският министър на търговията Матиас Фекл коментира, че преговорите е много вероятно да навлязат в застой заради нежеланието на Вашингтон да направи отстъпки.
Споразумението цели да улесни търговията между ЕС и САЩ както чрез премахване на митническите тарифи, така и чрез синхронизиране на законодателството и стандартите за търгуваната продукция. В понеделник обаче правозащитната организация "Грийнпийс" разпространи изтекли документи, от които става ясно, че САЩ настояват за премахването и занижаването на някои европейски изисквания за качество. Еколозите са притеснени, че това може сериозно да навреди на околната среда и общественото здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай