Парализиран проходи с клетъчна терапия

Парализиран проходи с клетъчна терапия | StandartNews.com

Възстановиха гръбначен стълб с клетки от носа му, хирургът е българин

Парализиран мъж проходи след революционна трансплантация на клетки в Полша, съобщи Би Би Си. Това е първата в света такава операция.

40-годишният Дарек Фидика бил парализиран от кръста надолу от 2010 г., когато бил нападнат с нож и гръбначният му мозък бил прекъснат. Ръководител на екипа е д-р Павел табаков от България, завършил медицина в Полша и работещ там.

С помощта на новата терапия Фидика вече е на крака и ходи с помощта на проходилка.

За терапията били използвани специални нервни клетки, които се намират в носната кухина на човека и отговарят за обонянието. Тези клетки също така позволяват на нервните влакна да се обновяват. Лекарите взели малък отрязък от тази тъкан от носа на пациента, след което отгледали около 500 000 такива клетки в лаборатория. След това трансплантирали клетките в гръбначния стълб на пациента, на мястото, където той бил прекъснат при атаката. Учените са направили около 100 микроинжекции над и под мястото на травмата, за да запълнят празнината. Те са добавили и няколко тънки ивици нервна тъкан, взета от глезените на пациента. Лекарите вярват, че обонятелните клетки са осигурили мост, по който нервните влакна под и над мястото на прекъсване на гръбначния мозък да се свържат отново.

Шест месеца след операцията Фидика можел да направи първите си стъпки. В момента, две години след трансплантацията, той вече излиза сам навън с помощта на проходилка. Заедно с това е била частично възстановена и чувствителността в пикочния мехур и червата, както и сексуалните функции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай