Папата се поклони пред жертвите в Орландо

Папата се поклони пред жертвите в Орландо | StandartNews.com

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди разпространи позиция на Светия отец за кървавата трагедия

Папа Франциск е потресен от случилото се масово убийство в Орландо, Флорида, при което загинаха 50 души, а най-малко 53 са ранените. (Повече за инцидента ТУК)

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди разпространи позиция на Светия отец за кървавата трагедия, която отне чудовищен брой невинни жертви, съобщава Радио Ватикана. 

Случилото се в Орландо събужда у нас най-дълбоки чувства на болка и тревога от поредната жестока проява на безумна омраза, се казва в съобщението на Светия престол. 

Папа Франциск се присъединява със състрадание в молитвите си към семействата на жертвите и на всички ранени. Нека в този труден момент намерим утеха в Бог, отбелязва още отец Федерико Ломбарди. 

Ние всички се надяваме, че скоро ще бъдат намерени пътищата, по които които да открием причините за това ужасно и абсурдно насилие, което покруси американския народ и наруши мира не само в него, но и по цялото човечество, се казва още в извънредното съобщение с позицията на Папа Франциск.

Припомняме, че през април месец тази година Ватикана разпространи постсинодално

Апостолическо насърчение „Amoris Laetitia» «Радостта от любовта", подписано на 19 март 2006 година от папа Франциск. 

В него Папата отбелязва кои са най-големите предизвикателства за съвременните семейства: от миграционния феномен до идеологическото отричане на пола (джендър идеологията); от културата на временното до мисленето против раждаемостта и биотехнологиите в сферата на прокреацията; от липсата на работа и дом до порнографията и злоупотребата с малолетни; от вниманието към хората с увреждания до уважението към възрастните; от юридическата деконструкция на семейството до насилието срещу жените.

В Amoris laetitia папа Франциск казва, че в семейното обкръжение "всяка личност, независимо от нейната сексуална ориентация, трябва да бъде зачитана с достойнство и приета с уважение", но остава ясно формулирана позицията, че християнският брак "се реализира пълноценно в съюза между един мъж и една жена".

"Без вслушване в действителността не е възможно да се разберат нито изискванията, нито призивите на Светия Дух», отбелязва папата. Също така, че крайният индивидуализъм прави много трудно себедаряването.

Затова папа Франциск настоява, че е необходимо да се даде пространство на формирането на съзнанието на верните: "Призвани сме да формираме съзнанието, а не да претендираме да го заменим. Исус предлагаше взискателен идеал, но никога не губеше близостта и състраданието си към слабите хора, като самарянката и прелюбодейката".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай