Папата разреши прошка за абортите

Папата разреши прошка за абортите | StandartNews.com

Папа Франциск ще разреши на всички свещеници на католическата църква да дават опрощение на жените, които са правили аборт. Според принципите на християнството абортът е толкова тежък грях, че който го извърши, автоматично подлежи на отлъчване от църквата. Въпреки това папата дава на всички свещеници формално право за опрощение, с което обикновено разполагат ограничен кръг високопоставени служители от йерархията на църквата. Това ще става при условие, че жените искрено се разкайват за стореното.

С новия си ход, който ще е в сила през предстоящата Юбилейна (Свята) година на милосърдието между 8 декември 2015 г. и 26 ноември 2016 г., папа Франциск продължава политиката си на отваряне на католическата църква към реалностите на съвременния свят и привличането на хора, които са изолирани от учението й, коментира Ройтерс. В официалното писмо на Франциск, публикувано във вторник, той казва, че жените, които са прекратили бременност, са преминали през "екзистенциално и морално страдание" и че е срещал "толкова жени, носещи в сърцето си белег от това мъчително и болезнено решение". В текста обаче няма и дума за тези, които извършват абортите.

Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди коментира пред репортерите, че "това в никакъв случай не е опит да се омаловажи тежестта на този грях, а по-скоро се разширява възможността да се покаже милосърдие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай