Папата настоя за междурелигиозен диалог срещу тероризма

Папата настоя за междурелигиозен диалог срещу тероризма | StandartNews.com

Представителите на различните религии трябва да си сътрудничат и да действат като "миротворци". За това настоя папа Франциск в Найроби. Божието име "никога не трябва да бъде използвано за оправдаване на омраза и насилие", каза той, цитиран от ДПА.

"Твърде често млади хора се радикализират в името на религията, за да сеят раздори и страх", обясни папата пред представители на некатолически християнски деноминации, мюсюлманите, както и традиционни африкански религии. И припомни за нападенията на сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб, при които загинаха над 200 души за последните две години.

Отношенията между различните религии са "предизвикателство", призна Франциск. "Но екуменичният и междурелигиозен диалог не е лукс. Той не е нещо допълнително или факултативно, а е от съществено значение, нещо, от което нараненият от конфликти и разделение свят все повече се нуждае", добави папата.

Не може да има мир между страните без мир между религиите, каза от своя страна мюсюлманският представител Абдулгафур ел Бусайди.

Папата е на шестдневна африканска обиколка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай