Папата: Европа е като немощна старица

Папата: Европа е като немощна старица | StandartNews.com

Светият отец произнесе дълго слово пред евродепутатите в Страсбург

Папа Франциск, който говори пред Европейския парламент днес, сравни застаряваща Европа с изнемощяла "баба", предаде АФП. Светият отец бе посрещнат и изпратен на крака и с ръкопляскания от цялата пленарна зала. В основата на 30-минутното си слово, произнесено от тържествената трибуна на ЕП, главата на Римокатолическата църква постави човешкото достойнство. "Общото впечатление, което създава Стария континент, е това на баба, на една Европа, която вече не е плодотворна и жизнена", каза папата в дългото си слово, което по-скоро съдържаше критични нотки.

"Дошъл е моментът да забравим идеята за една уплашена и концентрирана върху себе си Европа", допълни Светият отец.

Според него е дошъл часът "да създадем Европа, която се върти не около икономиката, а около човека".а Вече не съществуват блокове, които да се борят помежду си и които разделяха Европа на две, посочи папа Франциск. Светът става все по-взаимосвързан и все по-малко евроцентричен. Европа има образ на малко поостаряла, понякога светът я гледа от разстояние и с подозрение, допълни той. По думите му, трудностите могат да се превърнат в двигател за обединение. Надеждата и вярата в Господ превръщат злото в добро и смъртта в живот, смята той.

"В центъра на амбициозния европейски политически проект е човекът - не толкова като гражданин, а като личност с достойнство. Възстановяването ни след Втората световна война почива на достойнството и разбирането за стойността на човешките права. Понякога на хората се гледа като на обекти - кога да бъдат създадени, използвани и изхвърлени, щом станат непотребни. Забелязвам самотата в Европа, особено сред възрастните хора. Тя съществува у младите без работа, сред бедните, в замъглените погледи на мигрантите. Самотата се изостря от икономическата криза", каза папата. Според него богатството е безразлично към останалия свят, особено към бедните.

"В политиката все по-често се говори за политически и икономически въпроси, а не за човека, сведен до болтче в механизъм, което трябва само да бъде използвано и изхвърлено, след като престане да бъде потребно. Това важи особено за възрастните хора и за децата, унищожени още преди да се родят. Трябва да признаем колко скъп е човешкият живот, даден ни като безплатен дар, той не може да бъде обменян в търговия", каза папата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай