Паника в Солсбъри след съмнение за ново отравяне

Паника в Солсбъри след съмнение за ново отравяне | StandartNews.com

Паника в британския град Солсбъри след като на мъж и жена, вечеряли в италианския ресторант "Прецо" (Prezzo) снощи, им прилошало. Полицията отцепи района.

Заведението се намира на 300 м от ресторант "Зизи" (Zizzi), където в деня на отравянето им са обядвали бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тази сутрин Новичок беше изключен като причина за "медицинския инцидент" в италианския ресторант в Солсбъри снощи, предаде Ройтерс.

На страницата си в Туитър полицията на графство Уилтшър съобщи, че е била повикана на мястото от службата за спешна помощ в 18,45 ч. (местно време) след "медицински инцидент", който засегнал двама души. "Като предпазна мярка ресторантът е затворен, околните улици са блокирани, докато полицаите на място установят обстоятелствата, довели до влошаването на състоянието на пострадалите", уточни полицията.

Пациентите са в съзнание и са получили медицинска помощ на място, заяви говорителка на спешната помощ пред британската агенция Прес асосиейшън. Службата за спешна помощ на Югозападна Англия съобщи, че на мястото на инцидента са изпратени четири линейки и специализиран екип за реагиране в опасна зона. Според "Дейли мейл" може би на всички клиенти, които са се хранили в ресторанта, ще се наложи да дадат кръв за анализ в местната болница.

Заведението се намира на 300 м от ресторант "Зизи" (Zizzi), където в деня на отравянето им са обядвали бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия

По-късно полицията на графство Уилтшър съобщи, че двамата са изследвани в окръжната болница в Солсбъри поради опасения, че са били "изложени на действието на неизвестно вещество". "Сега можем да потвърдим, че няма нищо, което да сочи, че веществото е Новичок", заяви говорителка на полицията, цитирана от Ройтерс. По думите й на този етап още не е ясно дали е извършено престъпление и разследването продължава. Двамата остават в болницата под наблюдение.

Единият от тях е руски гражданин, съобщи телевизия "Скай нюз", като се позова на собствени източници. Посетителка на заведението - Аманда Нютън, разказва, цитирана от "Дейли мейл", че е седяла до "двама руснаци", на които им прилошало по време на вечерята.

В Солсбъри на 4 март бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичното вещество Новичок. На 30 юни британката Доун Стърджес и партньорът й Чарлз Роули бяха хоспитализирани в критично състояние в съседния град Еймсбъри. На 8 юли бе съобщено, че Стърджес е починала в болницата. Роули бе изписан на 20 юли, но в средата на август отново беше хоспитализиран заради проблеми със зрението.

През септември Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди в доклад, че двамата британци са имали контакт със същото вещество, от което са пострадали бащата и дъщерята Скрипал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай