Паднаха квотите за мляко в ЕС

С Мъж скочи в басейн с мляко по време на протест срещу падането на млечните квоти

Паднаха квотите за мляко в ЕС | StandartNews.com

Малките производители се страхуват, че ще бъдат изтласкани от пазара

След повече от три десетилетия опити за предотвратяване на свръхпроизводство, квотите за мляко в ЕС паднаха, предаде Би Би Си. Създадената през 1984 г. система се премахва, така че европейските млекопроизводители да могат да се конкурират с международните фирми в бранша на бързо развиващите се пазар в Азия и Африка. Очаква се производството в Ирландия, Холандия и Германия да се увеличи значително. Фермерите във Великобритания обаче коментират, че премахването на квотите ще доведе до спад в цената на произвежданото от тях мляко. Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хогън коментира, че новите условия представляват едновременно предизвикателство и нова възможност за ЕС.

"Предизвикателство е, понеже едно цяло поколение млекопроизводители ще трябва да работят при изцяло нови условия, в които най-вероятно ще има много повече волатилност. Със сигурност ще има нови възможности от гледна точка на растеж и нови работни места", коментира Хогън.

Официалният отказ от квотите влезе в сила за всички 28 стани на ЕС на 1 април. Британският Национален съюз на фермерите призова всички страни да "действат отговорно и колективно" и обяви, че премахването на квотите ще доведе до спад на цените за фермерите в Англия и Уелс, работили в рамките на системата от квоти през последните 15 години. Белгийски и други производители на мляко излязоха на протест в Брюксел във вторник и изразиха опасенията си, че премахването на квотите ще изтласка от пазара малките ферми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай