Оцелели: Тъпчехме тела и газехме кръв (ОБЗОР)

Оцелели: Тъпчехме тела и газехме кръв (ОБЗОР) | StandartNews.com

За втори път тази година Париж потъна в кръв и ужас. 10 месеца след атаките срещу хумористичния вестник "Шарли Ебдо" осем нападатели избиха безмилостно 128 души при няколко нападения във френската столица. Отговорност за атаката пое "Ислямска държава", а президентът Франсоа Оланд обяви извънредно положение в страната.

128 убити при атаки на осем терористи в последните часове на петък, 13-и

Осем терористи потопиха в кръв Париж и хвърлиха в ужас Европа. Касапницата започна в последните часове на фаталния петък, 13-и. Най-малко 128 души загинаха след серия от шест координирани атаки във френската столица. Близо 200 други са ранени, като 90 от тях берат душа.

"Тъпчехме тела и газехме в кръв, писъци се смесваха със свистенето на куршуми. Бягахме и се блъскахме като животни, отвсякъде миришеше на смърт". Това са думите на млад мъж, успял да се спаси от превърналата се в арена за разстрел зала "Батаклан". Там терористите избиха най-много жертви, след като държаха над сто души за заложници.
Френският президент Франсоа Оланд обяви извънредно положение, затвори границите и изкара армията по улиците на Париж, чиито жители бяха призовани да не излизат.

Най-кървавите атаки в мирната история на Франция дойдоха само 10 месеца след атентатите срещу хумористичното издание "Шарли Ебдо".

Кошмарната петъчна нощ за Париж започна малко след 21 часа местно време, когато обичайно стотици хора заливат френската столица в търсене на забавления. Въоръжен мъж откри огън в бар "Карийон" на улица "Алибер", след което прекоси улицата и започна да стреля в ресторант "Малката Камбоджа", убивайки 12 души. "Чухме стрелба, която като че ли нямаше край. Помислихме, че са фойерверки", разказа очевидецът Пие Монфор. Няколко улици по-надалеч гостите на терасата на пицария "Ла Коза Ностра" на улица "Фонтен о Роа" също станаха мишена на стрелба, а петима бяха убити. Почти по същото време в северните предградия на Париж 80 000 души бяха на "Стад дьо Франс", за да гледат приятелския мач Франция-Германия. По време на срещата пред стадиона избухнаха три експлозии. На мача бе и президентът Франсоа Оланд, който бе евакуиран. По-късно стана ясно, че три камикадзета са се взривили в заведения за бързо хранене и бирария близо до стадиона. При атаката е загинал един човек. Тримата атентатори самоубийци също са мъртви. По данни на тв канала "И-теле" 11 души "са тежко ранени и животът им е в опасност". Още най-малко 14 души също са ранени. Атентатори самоубийци предизвикали два взрива, а третият бил извършен с балони с газ, към които били прикрепени пакети с пирони.

Един от парижаните, които били близо до взрива, бил спасен от мобилния си телефон. Устройството било във вътрешния джоб на якето му и в него се забила осколка. Най-кървавата атака бе в концертната зала "Батаклан", в която се намираха близо 1000 души. Въоръжени мъже откриха огън по време на концерта на американската рок група " Eagles of Death Metal". Зрителите, които не успяха да избягат, бяха взети за заложници. Последва щурм на спецчастите, които превзеха сградата, но кризата завърши с 80 убити. "С майка ми успяхме да избягаме от "Батаклан", спасихме се от изстрелите. На земята лежаха много хора", разказа очевидецът Луи. По думите му нападателите, които не били маскирани, започнали да стрелят от входа с пушки-помпи. Други очевидци разказаха, че терористите били с автомати "Калашников", като през цялото време крещели "Аллах Акбар". "Беше като на бойно поле, навсякъде имаше кръв и трупове", разказа пред "Гардиън" 57-годишният Марк Купри. Атаката продължи около 15 минути, разказа журналистът от "Юръп 1" Жюлиен Пеарс. Терористите били около 20-годишни, облечени с бронежилетки. "Това е по вина на Оланд, не трябваше да се намесва в Сирия", крещели мъжете. "Просто влязоха и започнаха да стрелят, всички легнаха на земята, беше ад", разказа друг очевидец. Той видял хора, целите в кръв, които теглели телата на убитите си приятели. Префектът на парижката полиция Мишел Кадо заяви, че нападателите в "Батаклан" са се самовзривили с колани с експлозиви, когато полицията се приближила към тях и убили четирима служители на реда. Според полицейския началник терористите първо засипали кафенетата пред залата с картечен огън, а после влезли в "Батаклан" и убили още хора, преди силите за сигурност да щурмуват сградата. Седем от нападателите са загинали при самоубийствени нападения, а осмият е убит от силите за сигурност при щурма им на "Батаклан". Британски източници съобщиха, че нападателите са били членове на самостоятелна терористична клетка, завърнала се от Сирия във Франция. Източници от френското разследване пък твърдят, че единият от нападателите в "Батаклан" е бил френски гражданин с връзки с радикалния ислям. До един от терористите край стадиона е открит сирийски паспорт на мъж, роден през 1990 г. Недалеч от него бил открит и египетски паспорт. Вестник "Паризиен" съобщи, че един от нападателите на стадиона е била жена. Според други информации жена е била и сред терористите в залата "Батаклан" - черна вдовица с шахидски пояс. Според очевидци част от нападателите са пристигнали с две коли с белгийска регистрация, една от които вчера бе открита в Брюксел. Поне трима белгийци са участвали в атентатите, съобщиха от своя страна белгийски медии.

След кървавата нощ вчера Париж бе различен от обичайното. По малките улици и магазинчетата в кварталите хората продължават да излизат, да пазаруват и човек има впечатлението, че е една нормална събота, разказа Фредерик Дюкос пред "Стандарт". По думите му обаче в центъра на Париж и по туристическите обекти е "пустош". Няма масирано присъствие на военни и полицаи, но често се виждат журналисти, които интервюират хората. "Много от тези, които срещнах, имаха сълзи в очите. Хората не разбират защо се случва това. Няма гняв или страх, по-скоро неразбиране и тъга", каза още Фредерик.

Арести в Бавария и Брюксел

Мъж, който според германски медии може да има връзка с атентатите в Париж, е бил арестуван миналата седмица в Германия. Говорителят на полицията в германската провинция Бавария потвърди, че арестът е извършен на 5 ноември по време на рутинна проверка на магистрала А9. В скривалище в колата на арестувания са намерени "картечници, револвери и експлозиви". Две германски медии твърдят, че мъжът "вероятно" има връзки с атентаторите, които извършиха атаките в Париж. Местната радиостанция Bayerischer Rundfunk обяви, че полицията в баварския град Розенхайм е задържала миналия четвъртък гражданин на Черна гора, за който се предполага, че е съучастник на терористите. Междувременно вчера при спецоперация в Брюксел бе задържан един човек.

Може да са влезли
с бежанците

Два паспорта - египетски и сирйски, бяха открити в близост до телата на извършителите близо до "Стад дьо Франс". По-късно гръцки министър уточни, че сирийският паспорт е бил притежание на мигрант, регистриран по всички общи правила в Гърция в началото на октомври. Това доведе и до съмненията, че терористите са стигнали до Европа чрез мигрантския поток. Идентифицирано бе и тялото на друг от извършителите, който е бил френски гражданин, добре познат на разузнавателните служби. Ройтерс съобщи, че той е роден в парижкото предградие Куркурон, откъдето родом бе и един от участниците вКасапницата по часове

21:20 Първа експлозия край "Стад дьо Франс", където Франция играе мач с Германия. Президентът Франсоа Оланд е евакуиран
21:25 Стрелба в бара "Льо Карийон" и ресторант "Малката Камбоджа" на ул. "Алибер". Най-малко 14 жертви
21:29 Стрелба на Авенюто на Републиката, близо до други ресторанти. Четирима души са убити. Цел е и ресторант "Коза Ностра", където са убити 5 души
21:30 Втора експлозия край "Стад дьо Франс", смята се, че е самоубийствен атентат.
21:38 - Стрелба в бара "Бел Екип" на ул. "Шарон". Най-малко 19 жертви
21:43 - Експлозия на бул. "Волтер", близо до концертната зала "Батаклан", най-малко един загинал
21:49 - Четирима въоръжени мъже атакуват зала "Батаклан" с гранати и автомати. Вземат над 100 заложници и ги убиват един по един. Най-малко 80 жертви
21:53 - Трета експлозия на "Стад дьо Франс", трима загинали
22:00 - Стрелба на бул. "Бомарше", близо до "Батаклан". Умират още 4 души
00:20 Полицията щурмува "Батаклан" с надеждата, че ще спре клането. Трима нападатели се взривяват, четвъртият е застрелян

"Ислямска държава":
Чакайте още атаки

Оланд обяви извънредно положение, обеща безмилостна война

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за кървавите атентати в Париж и предупреди Франция да очаква още подобни актове на насилие. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че действията на терористите представляват "акт на война" и обяви извънредно положение в страната. Оланд се зарече да води безмилостна война срещу извършителите.
Осем наши братя, опасани с колани с експлозиви и въоръжени с пушки, атакуваха няколко предварително избрани места във френската столица, където стотици идолопоклонници се бяха събрали на празник на перверзията, гласи съобщение на групировката. Франция и онези, които вървят по нейния път, трябва да знаят, че остават основни цели на "Ислямска държава", се казва още в изявлението.

В отговор на кризата президентът Оланд обяви извънредно положение във Франция и съобщи, че границите на страната ще бъдат затворени. По-късно стана ясно, че няма да бъдат затваряни, но ще бъде засилен контролът по тях. Оланд нарече деянията на терористите "акт на война", организиран от "Ислямска държава" от чужбина и с помощ от вътрешността на страната. "Франция ще бъде безмилостна в отговора си към "Ислямска държава". Това, което се случи вчера, бе военен акт и държавата трябва да вземе правилните решения за тази война, допълни той. Държавният глава обяви тридневен траур.

Заради извънредното положение вчера във френската столица бяха затворени всички училища, музеи, библиотеки, фитнес зали, плувни басейни и пазари. Айфеловата кула също не приемаше посетители и ще остане затворена до второ нареждане. Не работеше и паркът "Дисниленд". По улиците на Париж бяха разположени около 1500 военни. Вътрешният министър Бернар Казньов разреши на местните власти в цялата страна да налагат вечерен час. Казньов потвърди и че в цялата страна са забранени публичните демонстрации до четвъртък. Властите предупредиха гражданите на Париж да останат по домовете си и да излизат само при абсолютна необходимост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай