Отменят заседанието в Румъния заради съвет на ЕС

Отменят заседанието в Румъния заради съвет на ЕС | StandartNews.com

Изнесеното съвместно заседание между правителствата на България и Румъния може да се отложи. Причината е фактът, че председателят на ЕС Доналд Туск свиква в четвъртък извънредна среща на върха заради поредицата трагедии в Средиземно море. А в Брюксел трябва да бъдат премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Виктор Понта. Целта на заседанието при Туск е да се обсъдят на най-високо равнище незабавните действия, които държавите членки и институциите на ЕС могат да предприемат съвместно, за да се справят със ситуацията след неотдавнашните трагични събития край бреговете на Лампедуза. Срещата на върха е насрочена за 23 април 2015 г.

Целта е лидерите на страните членки да обсъдят на най-високо равнище незабавните действия, които държавите и институциите на ЕС могат да предприемат съвместно, за да се справят със имигрантската вълна.

Решението на Туск дойде, докато външните и вътрешните министри на 28-те държави обсъждаха в Люксембург ситуацията и какво би могъл да организира ЕС. На разговорите Европейската комисия е представила план от 10 точки за незабавни действия, включително подсилване на операциите по издирване и спасяване на бедстващи, заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер. Само за последните десетина дни по неофициални данни в Средиземно море са се удавили над 1000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай