Отмениха части от спорния закон за съдебната реформа в Турция

Отмениха части от спорния закон за съдебната реформа в Турция | StandartNews.com

Анкара. Турският конституционен съд отмени части от спорния закон за реформа в съдебната система, с която кабинетът имаше за цел да получи още по-голям контрол.

Съдът обяви най-спорната клауза от закона, даваща на Министерството на правосъдието по-голям контрол върху назначаването на прокурори и съдии, за противоконституционна. Решението е в следствие на жалба на депутат от опозиционната Републиканска народна партия.

Бях отхвърлени и части от закона, които позволяват на правосъдния министър да разследва прокурорите от Върховния съвет на съдиите и прокурорите. Това е независим орган, отговорен за назначаването на членовете на съдебната власт.

Спорният законопроект бе одобрен от държавния глава Абдулах Гюл през февруари и предизвика множество протести, а опозицията и правозащитните организации нарекоха текстовете "посегателство срещу демокрацията". Законът, заедно с новите регламентации, които засилват контрола върху Интернет се смятат от критиците на премиера Реджеп Тайип Ердоган за авторитарен отговор на разследването за корупция, което разклаща неговото правителство.

Битката за контрол над HSYK, органът, който назначава висши членове на съдебната власт, се намира в сърцето на вражда между Ердоган и базирания в САЩ духовник Фейтулах Гюлен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай