Откриват третия мост над Босфора

Откриват третия мост над Босфора | StandartNews.com

Днес турския президент Реджеп Ердоган официално ще открие трети мост над Босфора, който свързва Европа и Азия. 

Съоръжението е наречено на деветия султан на Османската империя - Селим Явуз Свирепия и ще има осем ленти за автомобили и 2 железопътни линии. Ердоган, който лично направи последната заварка на конструкцията на моста през март, нарече го нарече "звездния проект на Турция" и символично го подари на турските жени за празника 8 март.

Мостът, както и другите 2 над Босфора, е висящ. Широк е 59 м, висок е 322 м, а дълъг - 2164 м. Това го прави най-високият висящ мост в света, гордеят се турските власти. Строежът му започна през май 2013 г., проектът е на за 2,5 млрд. евро. Той е ключов участък от магистралата Северна Мармара. Заедно с него трябва да бъдат открити 95 км от високоскоростния път и 215 км прилежащи пътища. Очаква се мостът да облекчи трафика на мегаполиса Истанбул.

Сега движението над Босфора става по двата моста - "Боазичи", който след опита за преврат бе прекръстен на "Мъчениците от 15 юли", и "Фатих Султан Мехмет". Влаковете, които идват от Европа през България, директно ще преминават през новия мост и ще стигат до големите градове на Турция по скоростно жп трасе със 160 км/час.

Двете носещи колони на моста се извисяват на 322 м и 318 ме и са най-високите в света. Проектът е на френския инженер Мишел Вилрожо и швейцареца Жан-Франсоа Клайн. Строителството е извършено от турско-италиански консорциум. Над 6500 инженери и работници се трудеха в 24-часов режим, за да може съоръжението да стане готово през август, както бе обещано от правителството.

Мостът е построен само с частни инвестиции, без държавни средства. Той трябва да намали вредните емисии от натоварения трафик в Истанбул. Началото на строителството предизвика големи протести сред еколозите заради преминаване на магистралата през гъст горски район. Транспортният министър преди дни обяви, че 300 000 дървета са били преместени на други места, а общо 5,1 млн. ще бъдат засадени край целия път. Мостът ще свързва летище "Ататюрк", летище "Сабиха Гьокчен" и все още строящото се трето летище в северната част на мегаполиса.

Първият мост над Босфора е построен през 1973 г, когато градът е с население 3 млн. Вторият мост, свързващ Европа и Азия, е изграден през 1988 г. Тогава в Истанбул са живели било 8 млн. Сега, когато мегаполисът достигна рекордните над 16 млн. жители, Истанбул има и трети мост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай