Откриха най-стария Коран в света

Откриха най-стария Коран в света | StandartNews.com

Авторът може дори да е познавал Пророка

Фрагменти от вероятно най-стария Коран в света бяха открити в Бирмингамския университет, съобщи Би Би Си. Според радиовъглеродния анализ ръкописът, написан на овча и козя кожа, е на най-малко 1370 години. Древното писание се нарежда сред най-старите съществуващи текстове от Корана. Намерените страници са част от колекция от над 3000 книги и документи от Близкия изток, събрана през 20-те години на миналия век от отец Алфонс Мингана. Проповедникът е роден в Мосул (днешен Ирак). Той бил спонсориран специално, за да пътува и да събере колекцията от Едуард Кадбери, част от известна британска шоколадова династия.

Ръкописът преседял неразпознат повече от век в библиотеката на университета, докато не привлякъл вниманието на докторант. Последвало радиовъглеродното датиране в специализирано звено в Оксфордския университет. Тестовете показали със сигурност автентичност. Учените са убедени на 95%, че са написани между 568 и 645 г. Тези фрагменти ни връщат до люлката на исляма, в неговото зараждане.

Смята се, че пророкът Мохамед получава откровенията, залегнали в основата на Корана, между 610 и 632 г. - годината на смъртта му, казва експертът по християнство и ислям проф. Дейвид Томъс. Вероятно "сурите" са писани от съвременник на Пророка, предполага проф. Томъс. Авторът може дори да е познавал Пророка, вероятно го е виждал и е слушал проповедите му, може дори да го е познавал лично, смята професорът. Някои от пасажите на Корана били записани върху пергамент, камък, палмови листа и плешките на камила, след което е събрана окончателната версия под формата на книга, която е завършена през около 650, пояснява проф. Томъс. Но това писание било уникално. Части от Корана, които са написани на този пергамент, може да бъдат датирани приблизително по-малко от две десетилетия след смъртта на Мохамед", допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай