Откриха гроба на Аристотел в Гърция

Археологическият обект в Стагира, където се предполага, че е гробът на Аристотел

Откриха гроба на Аристотел в Гърция | StandartNews.com

Мощите на мислителя са погребани в родното му място Стагира, твърдят археолози

Гръцки археолози обявиха, че са открили гроба на Аристотел - един от най-прочутите философи на Древна Елада. На научна конференция в Солун екипът учени разкри, че почти сигурно мощите му почиват в родното му място Стагира, на п-в Халкидики.

Новината бе съобщена на конференцията "Аристотел - 2400 години" от археолога Костас Сисманидис. Той обясни, че гробът е в северните покрайнини на град Стагира, родното място на учителя на Александър Македонски. "Открихме гроба, намерихме олтара, за който говорят древни документи, пътя, водещ към погребението", обясни Сисманидис. Ученият уточни, че все още няма абсолютно доказателство, но има достатъчно основания да се смята, че Аристотел е погребан именно там.

Гробницата се намира в археологически обект, разкрит случайно през 1996 г. Сега учените са установили, че по всяка вероятност откритата структура е паметник, издигнат в чест на философа след смъртта му през 322 г. пр. Хр. За това те съдят по няколко характеристики - намира се на панорамно място, в центъра на квадратен мраморен под. Времето на построяване вероятно датира от началото на Елинистичния период, който започва след смъртта на най-известния ученик на Аристотел - Александър Македонски.

"Всичко води до заключението, че останките от тази структура са част от това, което някога е било гробницата и мястото за поклонение на Аристотел", посочи Сисманидис.

Смята се, че мислителят е починал в района на днешния град Халкида през 322 г. пр. Хр. Предполага се, че след неговата смърт жители на Стагира са пренесли мощите му, за да бъде погребан у дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай