От втори опит: Румъния праща жена за еврокомисар (ОБЗОР)

От втори опит: Румъния праща жена за еврокомисар (ОБЗОР) | StandartNews.com

Меркел съгласна французин да вземе икономическия ресор, испанец командва Еврогрупата

Ден след като бе решено кой ще заема двата топпоста в Европа, станаха ясни и други подробности около бъдещия състав на Еврокомисията. Румъния е пратила втора номинация за еврокомисар, освен тази на досегашния еврокомисар по земеделието Дачиан Чолош, писа вестник "Гъндул". Това станало, след като бъдещият шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер казал на румънския премиер Виктор Понта, че е малко вероятно Румъния да запази досегашния си ресор - земеделие. Ето защо Понта издигнал кандидатурата на жена - така той изпълнява и призива на Юнкер за повече дами в състава на новата ЕК. "Категорично е жена, защото това ще ни помогне да получим важен ресор", коментира Понта. Според спекулации в медиите, вероятната втора номинация за еврокомисар е евродепутатката от управляващата Социалдемократическа партия Корина Крецу.

Междувременно авторитетното германско издание "Шпигел" съобщи, че канцлерът Ангела Меркел се е съгласила французин да вземе стратегически важния ресор икономика, но при условия, че работата му бъде следена от финландеца Юрки Катайнен. Френският президент предложи Московиси за поста, но Германия не одобряваше идеята предвид затрудненията на Париж да се придържа към европейските правила за бюджетния дефицит. Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос Хурадо пък има подкрепата на страните от еврогрупата да стане неин председател от средата на 2015 г.

Туск - от "Солидарност" до президент на ЕС

Полският премиер Доналд Туск бе избран за председател на Европейския съвет и така за първи път източноевропейска страна получава един от водещите постове в ЕС 25 години след разпадането на комунистическия блок и 10 години след присъединяването на повечето от страните от Източна и Централна Европа към блока. Това писа АФП в портрет на Туск, отбелязвайки, че Полша е една от страните, които са най-твърди спрямо Русия от началото на украинската криза. Изборът на Туск за водещия европейски пост е ясно послание към Москва, отбелязва агенцията. Туск е премиер на Полша от 7 години и изигра водеща роля във взимането на трудни решения на национално и на европейско ниво. Доналд Туск, който е на 57 години и е роден в Гданск, завършва история през 1980 г. в момент, в който стачката обхваща корабостроителницата в родния му град, припомня Ройтерс. Туск създава студентския клон на работническото продемократично движение Солидарност. Професионалния си живот започва като основател на фирма за бояджийски услуги. След падането на комунистическия режим Туск основава с приятели от Гданск първо либерално движение в Полша. Тогава влиза и в парламента и от тогава не напуска полската политика. През годините на власт като премиер Туск успя да подобри връзките с Германия до безпрецедентна степен. Днес Туск и германският канцлер Меркел се смятат за добри приятели. Туск е женен за историчката Малгожата. Има две големи деца - дъщеря му има моден блог, а синът му е специалист по връзки с обществеността. Туск говори немски, но има проблеми с английския, според обкръжението му. По повод критиките в тази насока той обаче обеща, че ще усъвършенства английския си, използвайки за глагола "усъвършенствам" английския глагол polish, който означава едновременно "полски" и "излъсквам".

Могерини е от новото поколение европейци

41-годишната Федерика Могерини, която досега бе външен министър на Италия, е новият външен министър на ЕС. Нейният избор бележи идването по върховете на ЕС на ново поколение, което според италианския премиер Матео Ренци, трябва да въплъщава една Европа, която е по-отворена към гражданите, по-близка и солидарна с младите, по-уповаваща се на европейските ценности, отколкото на ценностите на единната валута, коментира АФП. Могерини беше назначена за министър на външните работи на Италия за всеобщо учудване през февруари и е един от най-младите министри в кабинета на Матео Ренци. По онова време дори президентът на Италия Джорджо Наполитано изрази съмнение в нейните компетенции. В последните месеци Могерини, която има голямо доверие в себе си, умножи пътуванията, по-специално в Украйна и Русия, но и в Близкия изток. Срещата й с Владимир Путин обаче й навлече доста критики и тя беше определена като прекалено проруски настроена. Ето защо някои държави от бившето съветско пространство открито се противопоставяха на кандидатурата й. Могерини е родена в Рим. Завършва висше образование в столицата и прави докторантура по политически науки в университета "Сапиенца". Докторската й дисертация е посветена на исляма и политиката. Могерини започва да се занимава с външна политика в партията Леви демократи, от която се ражда Демократическата партия, днес на власт в Италия. Говори, по думите й, прилично английски и френски и малко испански. Тя е омъжена за бившия директор на хуманитарната организация "Спаси децата" Матео Рабезани и двамата имат две дъщери. В блога си Могерини пише, че обича да пътува, независимо къде, че обича да чете, предимно полицейски романи, както и да прекарва времето с хората, които обича.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай