Освиркаха Порошенко на "Майдана"

Освиркаха Порошенко на "Майдана" | StandartNews.com

Киев. Украинският президент Петро Порошенко бе освиркван по време на церемонията за отдаване на почит на жертвите на "Майдана". Днес се навършва една година от началото на сблъсъците в Киев и хиляди близки и роднини на жертвите се събраха на площада в украинската столица.

Разочарованите близки крещяха срещу Порошенко: "Кой е героят за теб, Порошенко?", "Къде са техните убийци?" и "Долу Порошенко!", пише "Ройтерс".

Това е първата обществена проява на гняв срещу Порошенко, който бе избран за президент след като Виктор Янукович избяга от страната.

На 21 ноември 2013 година тогавашният проруски режим на Украйна отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС в полза на засилено сътрудничество с Русия. Това предизвика няколко седмици проевропейски демонстрации и раждането на протестното движение на Майдана - централния площад на Киев.

През февруари на Майдана се стигна до кървави сблъсъци, довели до около 100 жертви при все още неизяснени обстоятелства. След убийствата на Майдана тогавашният президент Виктор Янукович избяга в Русия и бе свален от власт. На 25 май на негово място бе избран прозападният милиардер Петро Порошенко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай