Орбан оттегля проекта за данък върху интернет

Орбан оттегля проекта за данък върху интернет | StandartNews.com

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обяви в петък, че е оттеглил проектът за данъчното законодателство в Интернет, което предизвика масови демонстрации в страната, предаде AFP.

"Данъкът не може да бъде въведен в сегашния си вид. Никакъв закон не може да бъде утвърден при тези обстоятелства", каза Орбан в интервю за държавното радио.

След първи протест в края на миналата седмица, няколко десетки хиляди души протестираха на 27 октомври в Будапеща срещу проекта за данък върху ползването на интернет, който според опозицията потъпква свободите. Сегашните протести са най-големите от идването на консерватора Орбан на власт през 2010 г.

Противниците на проекта обявиха, че тази вечер свикват демонстрация за отпразнуване на победата си.

Преди Орбан да огласи оттеглянето на проекта неговата партия Фидес се опита безуспешно да успокои протестиращите, обещавайки данъкът да бъде сведен до равностойността на около 2 евро на месец за частни потребители.

Новият налог, който трябваше да се гласува в парламента на 17 ноември, беше остро критикуван и от Европейската комисия. Заради спорните си реформи в областта на медиите и правосъдието през първия си мандат Виктор Орбан търпи критики и от Вашингтон, според който в Унгария се наблюдава отстъпление от правовата държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай