Опитен юрист застана начело на Гърция

Опитен юрист застана начело на Гърция | StandartNews.com

От по-малко от седмица Гърция има нов президент - Прокопис Павлопулос, който преди месец бе избран чрез гласуване в парламента в Атина. Той получи широката подкрепа на депутатите от управляващата коалиция на радикалната левица СИРИЗА и дясната популистка партия "Независими гърци". За него дадоха вот и парламентаристите от дясната "Нова демокрация", към която той отдавна принадлежи.

Консервативният десен политик Павлопулос бе предложен за президент от крайнолевия премиер Алексис Ципрас, след като парламентът три пъти не можа да избере други кандидати. Именно провалът на тези вотове доведе до предсрочните парламентарни избори в Гърция, които бяха спечелени от СИРИЗА. Така двете най-важни институции в управлението на Гърция - премиерската и президентската - се оказаха под общия знаменател на една необичайна политическа конфигурация - крайно лява изпълнителна власт и крайно десен президент. В позициите на Ципрас и Павлопулос има важни допирни точки, така че търкания между двете институции, каквито често се случват в някои страни, не са вероятни. Прокопис е против споразумението на Гърция с Тройката международни кредитори. Като познавач на конституцията на страната, професорът по право обяви този документ за противоконституционен. "Всички трябва да дадем приноса си в борбата срещу бича на бедността и безработицата", каза Павлопулос. Добавя, че тази борба не е само за гръцкия народ, но и за самата Европа. Мнение, което се споделя от всички гърци.

Гърция е парламентарна република и затова държавният глава има главно представителни функции. Именно затова обаче е необходимо президентът да е наистина представителна личност, обществено изявен и авторитетен политик. Такива бяха през последните десетилетия повечето гръцки президенти, включително предшественикът на Павлопулос Каролос Папуляс. В тази редица достойно място заема и Прокопис Павлопулос. За него президентството не е непозната институция. През 1974 г. той работи там като секретар на Михаил Стасинопулос - първия гръцки президент на третата елинистична република след падането на военната хунта от власт в Атина. По-късно Павлопулос влиза в политиката под крилото на лидера на консервативната "Нова демокрация" Константинос Караманлис, на когото е бил съветник през 1995 г. След това юристът и професор по конституционно право Прокопис Павлопулос е избиран неколкократно за депутат от "Нова демокрация", но не участва в последните предсрочни избори. В управленския му опит от миналото се включва позицията министър на вътрешните работи от 2004 до 2009 г. Прокопис Павлопулос е роден в Каламата. Завършва право в Атинския университет. След това спечелва стипендия за обучение в Париж, където защитава докторски степен. И след като се насочва към политическа кариера, Павлопулос не се отказва и от академичната си дейност, а продължава да преподава конституционно право в Атинския университет.

Със съпругата си Власия, която му е и колежка по конституционно право, имат три деца. Синът им Василис продължава семейната традиция като юрист. Дъщеря им Мария завършила литература, а другата им дъщеря Зое - педагогика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай