ООН: Украинските сепаратисти нарушават масово човешките права

ООН: Украинските сепаратисти нарушават масово човешките права | StandartNews.com

Ню Йорк. Про-руските бунтовници в Украйна са виновни за широк спектър от нарушения на човешките права, включително убийства, отвличания и мъчения, и получават "постоянни доставки" на усъвършенствани оръжия и боеприпаси за тях, според доклад на ООН, получен от Ройтерс.

Агенцията твърди, че разполага с отчета на мисията от 34 наблюдатели, работещи за комисията на ООН по правата на човека в Женева. В текста се посочвало също и за нарушения от страна на украинските военни части и специалните отряди на вътрешното министерство.

Поне 2200 са жертвите от средата на април и всеки ден загиват средно по 36 души, продължава докладът. Ройтерс припомня, че на 10 август се говореше за поне 2086 загинали, а на 26 юли броят на жертвите бе под 1200.

"Въоръжени отряди продължават да извършват убийства, похищения, да изтезават физически и психически хора, да се отнасят брутално с тях, да провеждат екзекуции и други тежки нарушения на човешките права", се казва в текста. Авторите допълват, че в огромна степен това е насочено срещу цивилни граждани, а не срещу въоръжените противници.

Докладът, обхващащ периода от 16 юли до 17 август, посочва, че поне 468 души са държани като пленници от сепаратистите, които Киев определя като терористи.

За нарушенията от украинска страна се изброяват "своеволно задържане на хора, безследно изчезване на задържани и мъчения".

Авторите посочват, че в Крим продължават "тормозът и дискриминацията срещу украинци, татари и други малцинства". "Не е направен сериозен опит да се разследват твърденията за нарешаване на човешките права от т.нар. Сили за самоотбрана на Крим след "референдума" от март."

Най-малко 129 украински военни и бойци на Националната гвардия се предадоха в плен на опълченците в населеното място Старобешево в Донецка област, съобщиха представители от щаба на т.нар. "Донецка народна република"(ДНР), цитирани от РИА Новости.

При сраженията в съседното селище Авдеевка украинската армия е загубила 29 бойци. В района е обкръжена голяма групировка на силите на Украйна, която наброява няколко хиляди военнослужещи.

Междувременно премиерът на ДНР Александър Захарченко отправи ултиматум към обкръжените военнослужещи от украинската армия да се предадат в плен, като пое ангажимент тези, които се разоръжат да бъдат отправени при семействата им или при украинския Комитет на войнишките майки. След началото на контранастъплението на армията на ДНР в обкръжение попаднаха щаба на 8-ми армейски корпус, 28-а, 30-а и 93-а механизирани бригади, 95-а аеромобилна бригада, батальоните за териториална отбрана "Айдар," "Донбас", "Шахтьорск", батальоните от Националната гвардия "Азов" и "Днепър" и други части.

"Сепаратистите завзеха населеното място Старобешево", потвърди във Фейсбук зам.-командирът на украинския батальон "Азов" Игор Мосийчук, цитиран от Би Би Си. Официалните власти в Киев от своя страна съобщават, че са убили най-малко 225 опълченци при сраженията край Горловка и Иловайск, като отричат да има обкръжени техни части в Донецка и Луганска области. Командирът на украинския батальон "Донбас" Семьон Семенченко обаче потвърди вчера, че укрански части са блокирани край Иловайск и много военни напускат самоволно своите позиции защото се чувстват изоставени от висшето командване. "Освен това врагът ни превъзхожда в бойна техника и жива сила", каза Семенченко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай