ООН: 1129 са жертвите на конфликта в Украйна

ООН: 1129 са жертвите на конфликта в Украйна | StandartNews.com

Женева. По последни данни най-малко 1129 души са загинали в конфликта в Украйна. Други 3442 са ранени от средата на април досега.

Това сочи доклад на ООН, представен в Женева от върховният комисар за правата на човека на организацията Нави Пилай, предаде "Ройтерс".

Това е четвъртият подобен доклад за кризата в Украйна, в който се посочва, че причината за смъртта на повечето от хората в Украйна са били интензивните артилерийски обстрели на населени пунктове.

"Съобщенията за интензифициране на сраженията в Донецка и Луганска области са изключително обезпокояващи, а двете страни в конфликта използват в обитаеми зони тежки оръжия, като например артилерия, танкове, снаряди и ракети", каза Пилай.

Според него свалянето на малайзийския самолет от ракета в зона, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна, може да бъде оприличено на военно престъпление. "Това нарушаване на международното право предвид обстоятелствата може да бъде оприличено на военно престъпление", заяви Нави Пилай.

"Всичко ще бъде направено, за да може отговорните за тази драма, които и да са те, да бъдат изправени пред правосъдието", подчерта тя. "Наложително е да се извърши бързо, щателно, ефикасно и независимо разследване на случилото се", добави Нави Пилай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай