Оланд иска спешна среща на ЕС заради трагедията край Лампедуза

Оланд иска спешна среща на ЕС заради трагедията край Лампедуза | StandartNews.com

Италианският министър-председател Матео Ренци прекъсна пътуването си из страната заради трагедията, разиграла се в Средиземно море, а президентът на Франция Франсоа Оланд поиска спешно да се свика съвещание на министрите на вътрешните и на външните работи на европейските страни.

Целта на срещата е, за да бъдат взети мерки след новото корабокрушение на имигранти в Средиземно море, при което има опасения, че са загинали близо 700 души. „Ако това се потвърди, то ще е най-ужасната катастрофа за последните години в Средиземно море", заяви Франсоа Оланд по ТВ Канал+, цитиран от bTV.

Трябва да се увеличат броя на корабите, прелитанията и наблюдаването на зоната от въздуха и да се води по-енергична борба с трафика, защото онези, които пращат хората с кораби, са трафиканти и дори терористи, категоричен е френският президент.

Групата на социалистите в Европейския парламент също поиска да бъде свикано извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС заради повтарящите се трагедии с бежанци в Средиземно море. Следващото редовно заседание на Европейския съвет е насрочено за края на май.

Европейските правителства трябва да реагират незабавно, мълчанието им досега е притеснително на фона на смъртта на стотици хора край италианските брегове, заявява председателят на парламентарната група Джани Питела (Италия). По неговите думи правителствата трябва да прекратят егоизма и лицемерието си, защото отговорността е тяхна, а не на ЕС.

Питела призовава Европейският съвет да гласува подкрепа за италианската военна операция „Маре нострум". Според него европейските министри на вътрешните и на външните работи трябва да сложат край на „кървавата баня" с приемането на мерки срещу трафикантите на хора и в подкрепа на разселването на мигрантите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай