Оланд: Има опасност от тотална война (ОБЗОР)

Оланд: Има опасност от тотална война (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ако не се обединим, това ще е краят на Европа, предупредиха президентът и Меркел

Религиозният конфликт в Близкия изток създава опасност от тотална война, която може да засегне Европа. Това заяви френският президент Франсоа Оланд в реч пред Европейския парламент заедно с германския канцлер Ангела Меркел, предаде Ройтерс. Двамата лидери призоваха за единство в ЕС, който се сблъсква с безпрецедентна след Втората световна война бежанска криза.

"Европа реагира твърде бавно на сътресенията по нейните граници и огромните вълни от имигранти", каза Франсоа Оланд. Според него Европа със закъснение е разбрала, че трагедията в Близкия изток и Африка може да има последици за Европа. Оланд предупреди, че акоа"не се обединим, това ще е краят на Европа." Президентът смята, че всички заинтеросовани страни, вкл. ЕС, Русия и Иран трябва да намерят политическо решение на конфликта в Сирия.

"Всичко, което се случва в Сирия, засяга Европа. Ако оставим религиозните сблъсъци между шиити и сунити да се задълбочат, не мислете, че няма да бъдем засегнати. Това ще бъде тотална война, война, която ще засегне нашите територии и трябва да действаме", каза Оланд. Меркел от своя страна заяви, че Европа ще успее единствено в борбата с причините на бежанската криза, ако работи в единство. Тя заяви, че правилата в ЕС за предоставяне на убежище са остарели.

"Таймс": ЕС гони 400 хил имигранти

Стотици хиляди нелегални имигранти, които не са получили статут, ще бъдат депортирани от Европа в продължение на няколко седмици, твърди в. "Таймс". Брюксел заплаши да оттегли своята помощ, търговски сделки и визови споразумения, ако страни като Нигер и Еритрея откажат да приемат обратно своите икономически имигранти.

Очаква се повече от 400 000 бежанци, влезли в Европа през първата половина на годината, да получат отказ, което ще създаде хуманитарно и политическо предизвикателство за лидерите от ЕС. Европейската гранична служба "Фронтекс" ще окаже помощ в процеса. Страните, които не спазват международните норми за депортиране, са изправени пред глоби от ЕК. От началото на 2015 г. в ЕС нелегално са влезли 630 000 имигранти. В същото време от утре започва прилагането на схемите за квотно разселване на мигранти в ЕС, съобщи ЕК. Първите разселени ще са еритрейци, пристигнали в Италия. Те ще бъдат преместени по собствено желание в Швеция. Комисията не уточни колко мигранти ще обхване тази първа стъпка в прилагането на квотите. Вчера ЕС започна втората фаза на военноморската операция срещу трафика на хора в Средиземно море. Тя е наречена "София". В рамките на операцията служителите от корабите на ЕС вече имат право да се качват на борда, претърсват, изземват и отклоняват кораби, за които се смята, че се използват за трафик.

Молдова и ФБР разбиха канал за мръсни бомби

Полицията в Молдова, съвместно с ФБР, е предотвратила 4 опита на контрабандисти да продадат ядрен материал на екстремисти в Близкия изток през последните 5 г., съобщи Би Би Си. Последният случай е през февруари, когато на агенти под прикритие било предложено голямо количество радиоактивен цезий. Посредникът предложил на агентите да се свържат с "Ислямска държава", които изразявали интерес да получат материали за направата на "мръсна бомба". Контрабандистите поискали 2,5 млн. евро за радиоактивния цезий, който според тях бил достатъчен за замърсяването на няколко града.

Според следователите голяма част от цезия произлиза от Русия. Някои от тях твърдят, че част от контрабандистите са свързани с разузнавателните служби на Русия и бившето КГБ. Най-сериозният случай е през пролетта на 2011 г. с разследването на групировка, предвождана от руснака Александър Агеенко с прякор Полковника. Според Кишинев той е служител на руската Федерална служба за безопасност. Посредник, работещ за Полковника, е записан как урежда сделка за продажбата на уран и подробен план за направата на "мръсна бомба" на мъж от Судан.

Камерън: ЕС е твърде голям и се меси много

ЕС е "твърде голям, твърде арогантен и се меси твърде много", и Великобритания ще се бори здраво за предоговаряне на връзките си с блока. Това заяви британският премиер и лидер на управляващата Консервативна партия Дейвид Камерън на годишната партийна конференция в Манчестър, съобщи Ройтерс. "Вярвайте ми, нямам романтична привързаност към ЕС и неговите институции. Интересуват ме само две неща: благоденствието на Великобритания и влиянието на Великобритания. Ето защо ще се боря толкова упорито в това предоговаряне, така че да постигнем по-добра сделка и най-доброто от двата свята", каза Камерън. В словото си британският премиер заяви също, че страната му трябва да даде своя принос в разгрома на "Ислямска държава" в Сирия и че сирийският президент Башар Асад трябва да си тръгне, за да настъпи мир в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай